Câtă energie produce microhidrocentrala de pe râul Moldova

de | 17/02/2016 | Fără categorie

Anul 2015 a fost unul secetos, iar microhidrocentrala (MHC) de pe râul Moldova, realizată cu fonduri europene, a avut și momente în care nu a funcționat, din cauza debitului foarte mic al râului. Autoritățile locale sunt optimiste și consideră că amortizarea banilor alocați de administrația locală în cazul acestui proiect se va face în câțiva ani.

”Anul trecut a trebuit, trei luni dezile, să oprim, pentru că nu are rost să o învârtim dacă nu are un debit suficient de apă. Anul acesta sperăm să fie ceva mai bine. Anul trecut am început să producem în martie, anul acesta am început în februarie, deci am pornit cu o lună mai devreme. În decembrie și ianuarie, microhidrocentrala este oprită, pentru că gheața de la suprafața râului Moldova poate bloca turbinele. Anul trecut a fost un an secetos, iar producția totală a fost de aproape 200.000 de lei (n.r. – valoarea compensată cu firma de energie) și atunci, ținând cont că noi am investit aproximativ 400.000 de lei în total, e bine, își scoate costurile și se amortizează în cel mult cinci ani, a afirmat Ovidiu Bojescu, city-managerul Romanului.

Mai exact, contribuția beneficiarului, de 2% din costurile eligibile, este de 402.000 lei din valoarea totală a proiectului – 25.895.880 lei. Restul banilor au fost acoperiți din fonduri europene și guvernamentale; inclusiv cele peste 5.000.000 de lei reprezentând cheltuieli neeligibile (TVA) au fost plătiți de la bugetul de stat. În schimb, Primăria Roman a mai acoperit cheltuielile legate de consolidarea malului stâng al râului Moldova. Iar aproximativ 1.100.000 lei din proiect – bani ce au fost opriți ca o garanție de bună execuție – sunt blocați. Pe această sumă este în derulare un proces între administrația locală și Ministerul Dezvoltării; Primăria a câștigat procesul pe instanța de fond.

Conform proiectului, finanțat prin Programul Operațional Sectorial: Creșterea Competitivității Eocnomice, MHC trebuie să producă 3.000 MWh/an. Anul trecut – de când s-a dat microhidrocentrala în funcțiune și până la sfârșitul anului, s-au produs doar 1.187MWh. ”Ca să funcționăm în plin, nouă ne trebuie un debit de 30 de metri cubi (mc)/secundă, ori noi nu am mai avut 30 mc/secundă din luna aprilie a anului trecut. Debitul de 30 de metri cubi/secundă este un debit mediu pe Moldova, din ultima sută de ani. Acum mergem cu o singură turbină, dimineață (n.r. – 16 februarie 2016) aveam un debit de 13 mc/secundă, e în funcție de posibilități”, a precizat Ovidiu Bojescu.

La acest moment, costurile principale pe care le necesită acest obiectiv sunt cele cu salariile celor șapte angajați. ”După zece ani vor trebui asigurate costuri de mentenanță mai mari, fiindcă cele două turbine au un număr de ore de funcționare și va mai trebui schimbată câte o pală”, a mai spus city-managerul. În ceea ce privește compensarea cu firma care furnizează energie electrică administrației locale, aceasta se face doar pe energia activă, nu pe tariful total al unui MWh, tarif ce cuprinde mai multe taxe. Anul acesta, firma care ”dă lumină” Romanului este RCS-RDS, la tariful de 500 lei/MWh cu toate taxele incluse, din care doar 144 de lei reprezintă energia activă. După finalizarea perioadei de post-monitorizare a proiectului, adică din noiembrie 2019, administrația locală va putea vinde la prețul pieței și va putea lua certificate verzi.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

1 Comentariu

  1. vacariu

    ACEASTA MHC A FOST FACUTA PENTRU „SIFONAT” BANI ! SE STIA DE ANI DE ZILE CA NU EXISTA DEBIT SUFICIENT PE MOLDOVA ; ….SI DEBITUL VA FI …SI MAI MIC ! ASADAR……..BANII S-AU DUS …..”PE APA SAMBETEI”( …ACEASTA …”APA….” TRECAND PRIN CONTURILE PARTIDULUI doamnei udrea SI A PRIMARULUI LEOREANU ! ) . LA FEL SE PROCEDEAZA SI CU ACASTA…..INVAZIE DE PARCURI !!! OARE DE LOCURI DE MUNCA NU AU NEVOIE ROMASCANII ???!!! SUNT ATAT DE MULTI SI BOGATI INCAT NU LE MAI TREBUIE DECAT …..PARCURI ???!!!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.