Mai multă transparență la Prefectura Neamț

de | 28/02/2016 | Administrație, Județean

Prefectura Neamț este mai transparentă și oferă mai multe informații publice pe site-ul propriu decât în luna decembrie 2015.

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) a realizat un studiu prin care toate prefecturile din țară au fost evaluate în funcție de 18 indicatori privind liberal acces la informațiile de interes public. În urma analizei realizate, reprezentanții MCDC au sesizat că Prefectura Neamț nu avea publicate următoarele informații: acte normative de funcționare și organizare a structurii, sursele financiare, bugetul pentru anul 2015, programele și strategiile proprii, modalități de contestare ale deciziilor autorităților publice, venituri salariale la zi (pe categorii de personal). Ca exemplu de bune practici, MCPDC a remarcat faptul că ordinele prefectului sunt publicate la zi.

După realizarea acestei analize, Ministerul a dat timp prefecturilor să afișeze, pe site-urile propriii, informațiile publice prevăzute de Legea nr. 544/2001. Luna aceasta, prefecturile au fost din nou verificate. Constatarea generală a fost aceea că instituțiile au fost prompte în a publica informațiile lipsă. La nivelul Prefecturii Neamț au fost atinși toți cei 18 indicatori vizați. Mai mult decât atât, MCPDC a constatat că Prefectura Neamț este prezentă în social media, că are publicate raporturile de activitate pe anii 2014 și 2015, că „raportul de evaluare pe 2015 al Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică este complex, narativ, bine structurat” și că există, de asemenea, un raport de soluționare petiții pentru 2015 și un plan cu achizițiile publice pentru 2016.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.