Comisia Europeană pregătește reforma TVA-ului

de | 11/04/2016 | Acces Europa

Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune pentru reforma TVA, pentru a face sistemul mai simplu, favorabil companiilor și mai puțin vulnerabil la fraude. Noile norme au rolul de a sprijini mai eficient piața unică, de a facilita comerțul transfrontalier și de a dezvolta economia digitală.

„TVA-ul reprezintă o sursă majoră de venituri fiscale pentru statele membre ale UE. Cu toate acestea, ne confruntăm cu un decalaj fiscal deconcertant: veniturile din TVA încasate efectiv sunt cu 170 de miliarde de euro mai reduse decât cele preconizate, ceea ce reprezintă o risipă enormă de bani care ar putea fi investiți în creșterea economică și în crearea de locuri de muncă. E timpul să recuperăm acești bani. Am dori, de asemenea, să acordăm statelor membre mai multă autonomie în ceea ce privește definirea cotelor lor reduse de TVA. Planul nostru de acțiune va oferi răspunsuri la toate aceste preocupări”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi.

Planul de acțiune are în vedere, printre altele:

  • elaborarea unor principii-cheie pentru un viitor sistem european unic de TVA;
  • măsuri pe termen scurt vizând combaterea fraudei în domeniu;
  • actualizarea cadrului privind cotele de TVA și definirea de opțiuni care să permită un grad mai mare de flexibilitate statelor membre în stabilirea acestora;
  • planuri de simplificare a normelor în materie de TVA pentru comerțul electronic și pentru IMM-uri.

Comisia Europeană a stabilit ca termen anul 2017 pentru a prezenta măsuri concrete pentru reforma TVA.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.