Biroul Electoral acceptă o candidatură la Primărie fără numărul legal de semnături. Noi am contestat-o în Justiție.

de | 26/04/2016 | Local, Mișcare Civică, Politică

În această seară am depus, la Judecătoria Roman, o contestaţie împotriva candidaturii lui George Harabagiu la funcţia de primar al municipiului Roman.

Iniţial, motivele pentru care am considerat că această candidatură ridică semne de întrebare erau faptul că George Harabagiu este pietrean, fără nicio legătură cu Romanul – are buletin de Roman de mai puţin de o săptămână, nu a făcut deloc cunoscută intenţia lui de a candida la Roman pentru această funcţie şi nici nu a organizat o strângere de semnături, aşa cum au făcut ceilalţi candidaţi. Când am ajuns la Biroul Electoral de Circumscripţie nr.2 Roman, am avut parte însă de o surpriză şi mai mare: Biroul Electoral i-a acceptat candidatura lui George Harabagiu, deşi documentele depuse de acesta nu respectau prevederile Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Adresa Biroului Electoral de Circumscripţie Roman

Adresa Biroului Electoral de Circumscripţie Roman

Mai exact, prin adresa pe care Biroul Electoral de Circumscripţie Roman mi-a transmis-o marţi, la prânz, candidatul independent a depus, pentru susţinerea candidaturii sale, un număr de 700 de semnături. Asta, în condiţiile în care art. 50, alin. 2 din Legea 115/2015 se precizează: pentru funcţia de primar, candidaţii independenţi trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul oraşelor, şi 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi în cazul municipiului Bucureşti.

Aştept soluţionarea acestei contestaţii şi sper ca autorităţile statului să se sesizeze cu privire la aspectele semnalate de mine.

Mulţumesc pentru sprijinul acordat Asociaţiei Iniţiativa România, întrucât m-au îndrumat în demersul meu.

Articol preluat și de Inițiativa pentru o Justiție Curată.

Hotărârea prin care Biroul Electoral acceptă candidatura lui Harabagiu George-Norocel

Hotărârea prin care Biroul Electoral acceptă candidatura lui Harabagiu George-Norocel

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

1 Comentariu

  1. Bogdan Sava

    Ma preocupa modul de indeplinire a atributiilor de catre acest organism electoral, daca nu aplica prevedere neambigua din Lege.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.