Biblioteca s-a redeschis pentru romașcani

de | 26/05/2016 | Cultură, Local

Biblioteca Municipală ”George Radu Melidon” a fost redeschisă publicului joi, 26 mai. În ultimii patru ani, Casa Ioachim – de pe bulevardul Roman-Mușat – a fost într-un amplu proces de reabilitare, cu finanțare de la Consiliul Județean Neamț și din bugetul local. Evenimentul de redeschidere a început cu un TeDeum de mulțumire.

Ne-am făcut datoria față de înaintași, față de valorile noastre naționale, față de valorile noastre spirituale. O bibliotecă există în fiecare dintre noi, dacă știm să o punem în evidență. Dar biblioteca din noi se mărește dacă venim la bibliotecile acestea și împărtășim din experiența, din scris lăsat de cei de dinaintea noastră sau contemporani. Dar degeaba avem biblioteci mari, degeaba avem cărți multe dacă nu se deschid. Mai ales, în ultimul timp, fiind în epoca internetului, a altor mijloace de informare și de predare a științei, parcă biblioteca sau cartea este undeva repudiată. Dar cred că nu este așa, iar Romanul să rămână un oraș al pluriculturalismului și aici să intre toți oamenii cu dreaptă socoteală”, a afirmat IPS Ioachim Băcăuanul. La finalul discursului său, înaltul prelat a donat mai multe volume Bibliotecii.

Ne bucurăm foarte mult că am reușit să păstrăm în Roman un monument reprezentativ pentru oraș și pentru romașcani. Am spus întotdeauna că biblioteca e instituția care pătrează cartea. Iar cartea e instituția care păstrează națiunea și identitatea. De aceea, am fost alături mereu ți am sprijinit și a fost una din puținele dăți când am uitat de orice și am ținut cont că suntem romașcani. Consiliul Județean Neamț a sprijinit și a finanțat acest edificiu cu aproape trei sferturi din sumă, însemnând în jur de 2.400.000 de lei. Nu am făcut-o să ne lăudăm, ci am făcut-o pentru noi, pentru romașcani. Mă bucur că am reușit să întoarcem, astfel, măcar o părticică din încrederea pe care ne-ați dat-o”, a spus Dan Manoliu, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț.

Au mai luat cuvântul prof. Violeta Lăcătușu – membru al Uniunii Scriitorilor Români, filiala Neamț -, dr. Doru Mihăescu – cercetător științific la Academia Română, Virgil Cojocaru – metodist la Biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu”, dar și foști directori ai Bibliotecii Municipale.

Au fost lucruri neprevăzute, au fost vicii ascunse, dar asta nu mai contează acum. Contează că ați ales să fiți alături de noi azi. Mulțumesc tuturor colegilor mei, care s-au mobilizat exemplar într-un timp foarte scurt. În spatele cărților frumos aranjate este foarte multă muncă, muncă a colegilor mei”, a afirmat Cristina Panainte, directorul Bibliotecii municipale ”George R. Melidon”.

”Le mulțumesc tuturor oamenilor de cultură, tuturor erudiților, tuturor esteților că m-au sprijinit în acest proiect, care au crezut și l-au sprijinit cu toate forțele. Această clădre este un altar al culturii romașcane”, a declarat Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman. El a lăudat-o, în mod special, pe Cristina Panainte, directorul Bibliotecii ”George R. Melidon”, pentru modul în care s-a implicat în reabilitarea Bibliotecii Municipale în acești ani.

Tot cu această ocazie a fost dezvelit și bustul lui George Radu Melidon, întemeitorul primei biblioteci publice din Roman.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.