Dosarul TCE 3 Brazi a ajuns la judecată: inculpate 10 persoane fizice și 21 de firme

de | 13/06/2016 | Fără categorie

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Bacău au terminatul de cercetat dosarul TCE 3 Brazi și au trimis în judecată 31 de inculpați. În dosarul început în martie 2015 au fost inculpate zece persoane fizice și 21 de persoane juridice. Procurorii DNA acuză inculpații că au obținut în mod fraudulos fonduri europene, prejudiciind bugetul public cu aproape 3.000.000 de euro.

Au fost trimiși în judecată Radu Bălău (director executiv în cadrul SC TCE 3 BRAZI SRL, la data faptelor) – pentru constituirea unui grup infracțional organizat, folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și două infracțiuni de dare de mită; Ciprian Astanei (la data faptelor director adjunct al Oficiului județean de Plăți pentru dezvoltare Rurală și Pescuit Neamț), Vasile Mihăilă, Costel Tărâță, Maria Grigoraș – angajați în cadrul holdingului TCE 3 Brazi, Simona-Adriana Dobrovăț (expert în cadrul OJPDRP Neamț) și Liviu-Marius Mititelu. Aceștia au fost trimiși în judecată cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Ana Belgiuc (angajată în cadrul holdingului TCE 3 Brazi) a fost trimisă în judecată cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și două infracțiuni de complicitate la dare de mită, în timp ce Anna-Maria Lukacs și Andreea-Valentina, experte în cadrul  OJPDRP Neamț sunt acuzate de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, luare de mită, fals intelectual în formă continuată și constituirea unui grup infracțional organizat.

Firma SC TCE 3 Brazi SRL și alte 20 de societăți sunt acuzate de folosirea cu rea-credință a documentelor false pentru obținerea de fonduri europene. Celelalte 20 de societăți sunt: SC AGROBIN PREST SRL, SC AGROTEL PREST SRL, SC TARAGRO PREST SRL, SC VANMAR PREST SRL, SC AGROVAS PREST SRL, SC ONAGRO PREST SRL, SC IANAGRO CONSULTING PREST SRL, SC AGROELI CONSULTING PREST SRL, SC AGROBA PREST SRL, SC AGROCIV PREST SRL, SC ELBA AGROCONSULTING SRL, SC GRIMAGRO PREST SRL, SC COSTAGRO PREST SRL, SC LIA AGROCIP SRL, SC AGRONAR PREST SRL, SC AGRONILIA PREST SRL, SC AGRODIN PREST SRL, SC TERRASIV PREST SRL, SC AGROANNA PREST SRL și SC AGROGENA PREST SRL.

Conform procurorilor DNA, în perioada 2010 – 2012, inculpații Ciprian Astanei, Radu Bălău și o altă persoană care controla holdingul TCE 3 Brazi au constituit un grup infracțional organizat, în vederea fraudării fondurilor europene. ”La acest grup au aderat ulterior și inculpații Mihăilă Vasile, Grigoraș Maria, Tărâță Costel, Belciug Ana, Lukacs Anna-Maria, Butunoi Andreea – Valentina și Mititelu Liviu – Marius, în vederea fraudării fondurilor europene.
Scopul urmărit și atins de grupare a fost obținerea de către SC TCE 3 Brazi SRL de fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) în sumă de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro (pentru achiziționarea de utilaje agricole), prin crearea de condiții artificiale, cu depășirea plafonului maxim legal de 200.000 euro pentru fiecare beneficiar.
În concret, sub coordonarea inculpatului Bălău Radu au fost înființate, prin intermediul unor persoane interpuse (toți angajați ai societăților afiliate holdingului sau rude ale acestora), 20 societăți comerciale, prin intermediul cărora inculpații au divizat în mod artificial proiectul de afaceri prin care urmăreau în fapt achiziționarea unor utilaje agricole în interesul exclusiv al SC TCE 3 BRAZI SRL, formulând câte o cerere de finanțare în numele fiecărei firme nou înființate.
Scopul acestui mecanism a fost acela de a se situa sub plafonul impus de 200.000 euro/proiect prin P.N.D.R și pentru îndeplinirea și a celorlalte condiții de finanțare: punctajul, îndeplinirea condiției de a nu mai fi primit fonduri comunitare pentru activități similare în ultimii 3 ani.
În aceste condiții, au fost depuse 20 de proiecte prin care s-au solicitat fonduri europene (în sesiunea iunie – iulie 2010, aferentă măsurii 312), ulterior contractate (în anul 2011) și implementate (până în anul 2012).
Punerea în practică a acestui mecanism infracțional elaborat a fost posibilă cu sprijinul conducerii Oficiului pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț (fost Oficiul județean pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit). Astfel, directorul adjunct Astanei Ciprian împreună cu Dobrovăț Simona-Adriana, Lukacs Anna-Maria și Butunoi Andreea–Valentina – funcționari implicați în verificarea cererilor de finanțare/plată – nu au evidențiat condițiile artificiale create pentru proiectele depuse de beneficiari și nu au sesizat neregulile de care au luat cunoștință în mod direct, atât la depunerea cererilor de finanțare, dar mai ales pe parcursul verificării cererilor de plată.
În acest context, în perioada 20 iulie 2011 – 23 mai 2012, Bălău Radu, prin intermediul inculpatei Belciug Ana, a dat inculpatelor Lukacs Anna-Maria și Butunoi Andreea – Valentina, experți verificatori în cadrul Serviciului Verificare Cereri de Plată din cadrul OJPDPP Neamț câte 40.000 lei, în patru tranșe, pentru ca acestea să-și îndeplinească necorespunzător atribuțiile de serviciu”, se arată în comunicatul DNA.
În cauză, prejudiciul total este de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro suma reprezentând totalul plăților acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala celor 20 de societăți comerciale.
Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Astanei Ciprian, Bălău Radu, Grigoraș Maria, Mihăilă Vasile, Butunoi Andreea – Valentina și Lukacs Anna-Maria.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.