Codrii Neamţului se duc în Arabia Saudită via Panama. În România rămâne rumeguşul

de | 15/06/2016 | Județean, Sănătate

O anchetă făcută de inroman.ro și portalul național justitiecurata.ro relevă faptul că o firmă din Panama, deţinută de un om de afaceri saudit, devorează aurul verde din județul Neamț. Arabul stă la adăpostul unei suveici de companii, aflate între el și obiectul dorinței sale: buștenii din codrii Moldovei. Un dosar întocmit la DNA caută răspuns la întrebarea: ”de ce au fost admise la licitațiile organizate de Direcția Silvică Societăți care au datorii la Romsilva”. Curios lucru, afacerile păguboase în România se dovedesc a fi foarte rentabile în Panama, ceea ce înseamnă că profitul se ascunde pe undeva, ca și taxele și impozitele datorate statului român.

În judeţul Neamţ, pădurile sunt exploatate, între altele, de firma Forestar SA Tarcău. Aceasta este deţinută de Romanel International Group SA. Romanel este, la rându-i, deţinută în proporţie de 86%, de Universal Trading Company TS, din Panama. Off-shore-ul panamez aparţine lui Sulaiman A. Al Muhaidib, cetăţean saudit.

firma Panama

Acesta l-a cumpărat de la libanezul Khalil Abi Chahine, care l-a deţinut până în 2010. Despre Khalil ştim că, este acuzat de procurorii DNA pentru că ar fi intermediat parte din mita data în dosarul Microsoft, printr-un alt off-shore.

 

Acest traseu lung este făcut, pe hârtie, de buştenii Ceahlăului, până au devenit dolari. Trunchiurile de copac urmează un traseu mult mai scurt decât documentele. Acestea au de făcut o călătorie atât de lungă doar pentru a se pierde urma banilor. Aşa se face că, la plecare, firmele exploatatoare au pierderi şi datorii, iar la sosirea hârtiilor, paguba se transformă în profituri mari, trădate de majorări de capital de milioane de dolari. Acum, dârele banilor sunt adulmecate de procurorii DNA.

În România, Forestar SA Tarcău apare, la 31 decembrie 2015, cu pierderi de 14.761.708 lei, iar Romanel Group apare, la aceeași dată, cu pierderi de 5.938.438 lei. În Panama, acționarul majoritar are un capital de 25.000.000 de USD, capital majorat în perioada în care, în județul Neamț, Forestar SA participa la licitații, deși înregistra datorii ”semnificative” față de Romsilva și subunitățile acesteia.

firma3

Sulaiman A.Al Muhaidib este cel care a făcut aportul de capital și cel care a preluat, în pași, controlul majoritar al Romanel Group (prin off-shore-ul din Panama), de la omul de afaceri libanez Khalil Abi Chahine.

Cei care au sesizat nereguli la contractele între Forestar SA și Direcția Silvică Neamț au fost reprezentanții Corpului de Control al premierului. Aceștia au venit în control în 2014, dar rezultatele nu au fost făcute publice până anul acesta, deși raportul a fost înaintat, în luna ianuarie 2015, prim-ministrului de la acea vreme. Totuși, cei care au primit documentul au fost procurorii DNA.

Forestar SA nu este singura firmă care are contracte cu Direcția Silvică Neamț, două nume apar frecvent în raportul Corpului de Control: Kenotheoz SRL și Forestar SA. Dacă Kenotheoz nu pare acum să o ducă prea bine, administratorul cerând în instanță insolvența, Forestar pare a fi o firmă în plină expansiune, în ciuda bilanțului contabil pe minus. Sediul din comuna Tarcău se întinde pe câteva mii de metri pătrați, iar localnicii spun că la fabrica de prelucrare vin mereu mașini cu buşteni și că activitatea este intensă.

„Din anul 2009 până în prezent, Direcția Silvică Neamț a avut încheiate cu firma SC Forestar SA 69 contracte, cu valoarea totala de 36.703.615 lei. Din anul 2009 până în prezent, Direcția Silvică Neamț a avut incheiate cu firma SC Kenotheoz Com SRL 59 contracte, cu valoarea totala de 22.926.411 lei”, răspunde Direcția de Silvică Neamț întrebărilor formulate de inroman.ro

Ce a descoperit Corpul de Control la Neamț

Perioada verificată a fost 2009-2012. Din documentul Corpului de Control reiese că, pentru participarea la licitație, operatorii economici trebuiau să depună și certificatul de bonitate fiscală și documente care să ateste că operatorul economic nu înregistra datorii la bugetul statului. Corpul de Control a descoperit, însă, că membrii comisiilor de preselecție au admis participarea, la licitațiile de masă lemnoasă pe picior, a anumitor societăți, chiar dacă acestea nu au prezentat documentele cerute de lege.

La Direcția Silvică Neamț „s-a constatat că unele societăți participante la preselecțiile pentru licitațiile de masă lemnoasă pe picior și fasonată înregistrau datorii față de bugetele locale”. Este cazul societății Negura SRL care, la data preselecției din 19 noiembrie 2009, înregistra datorii la bugetul local al comunei Dumbrava Roșie de 56.071 lei, iar la data preselecției din 26 mai 2010, aceste datorii urcaseră la 85.541 lei.

Corpul de control al prim-ministrului a mai constatat că „19 societăți participante la licitațiile organizate de către Direcția Silvică Neamț în perioada 16 martie 2009 – 2 decembrie 2010 aveau, la data preselecției, datorii către bugetul de stat, așa cum rezultă din situația transmisă Corpului de control de către Administrația Finanțelor Publice Neamț” – document transmis în luna septembrie 2014 de reprezentanții Finanțelor.

O altă neregulă descoperită la Direcția Silvică Neamț se referă la un document fără de care, conform legii, firmele nu pot participa la licitații. Este vorba despre cazierul tehnic de exploatare, document ce trebuie completat la zi. Acest cazier arată dacă firma a exploatat corect pădurea sau a avut abateri. „La Direcția Silvică Neamț s-a constatat că reprezentanții acesteia, cei ai organelor de control precum și reprezentanții agenților economici sancțonați pentru încălcarea regulilor regimului silvic nu au completat în mod corespunzător formularul cazierului tehnic de exploatare a masei lemnoase. Deși în perioada 16 martie 2009 – 31 decembrie 2012 au fost aplicate agenților ecnomici care au exploatat masă lemnoasă în cadrul Direcției Silvice Neamț un număr total de 878 de sancțiuni, dintre care 875 contravenționale și trei penale, în urma verificării, prin sondaj, a dosarelor întocmite cu ocazia licitațiilor sau negocierilor desfășurate de Direcția Silvică Neamț pentru vânzarea de masă lemnoasă pe picior, s-a constatat faptul că niciunul dintre cazierele tehnice de exploatare nu conținea mențiuni cu privire la sancțiunile aplicate agenților economici pentru încălcarea normelor care reglementează regimul silvic. În perioada menționată, cele mai multe sancțiuni au fost aplicate societății Kenotheoz Com SRL (109 sancțiuni contravenționale) și societății Forestar SA (75 de sancțiuni contravenționale).”

Raportul, trimis la DNA. Direcția Silvică se apără

Corpul de Control al premierului a trimis raportul la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru cercetări. Conducerea Direcției Silvice Neamț spune că nu poate oferi detalii despre cele descoperite în 2014, tocmai din cauza cercetărilor DNA. ”Direcția Silvică Neamț nu are autoritatea de a comenta concluziile emise de o instituție de control a statului; considerăm că explicațiile și situațiile transmise Corpului de Control de către unitatea noastră, atât pe parcursul derulării controlului, cât și ulterior primirii raportului, sunt în măsură să clarifice aspectele menționate în raport, iar modalitatea în care vor fi instrumentate pe parcursul cercetărilor ulterioare este apanajul autorităților competente. După cum rezultă din materialul transmis de Corpul de Control către DNA, ”restanțele” agenților economici reprezintă subiectul celor două suspiciuni de neregulă, unde este menționată și Direcția Silvică Neamț. Din punctul de vedere al raportului amenzi acordate/contracte încheiate, o apreciere corectă a numărului de sancțiuni se poate face în raport cu volumul exploatat, precum și luându-se în calcul faptul că societățile menționate au avut contractate volume mari de masă lemnoasă în fiecare an”. Reprezentanții acestei instituții au mai precizat că nu se poate vorbi despre rea-intenție din partea angajaților Direcției Silvice Neamț, întrucât ”nicio autoritate cu rol de control a respectării regimului silvic nu a completat cazierul ethnic de exploatare.”

În plus, ”Comisia de atestare a operatorilor economici pentru exploatări forestiere din cadrul autorității centrale care răspunde de silvicultură concluzionează: agenții constatatoi se află în imposibilitatea de a complete formularul cazierul tehnic de exploatare, astfel că efectul pe care trebuia să-l producă cazierul tehnic de exploatare (…) nu există.”

Amenzi de peste 260.000 de lei într-un an

Direcția Silvică Neamț a explicat că faptele cel mai adesea descoperite și sancționate sunt exploatarea masei lemnoase în afara termenului de autorizare, necojirea cioatelor, necurățarea parchetului de resturi de exploatare, lăsarea de masă lemnoasă în parchet, la expirarea termenului de reprimire, tăierea de arbori nemarcați, nerespectarea traseelor de scos-apropiat, construirea de drumuri de tractor fără aprobare, nerespectarea tehnologiilor și traseelor de scos apropiat prevazute în autorizația de exploatare, prejudicierea semintisului sau solului, ori zdrelirea arborilor nemarcați din parchet. Iar fapte de acest tip sunt multe. Doar anul trecut, Direcția Silviă Neamț a sancționat 64 de firme pentru nereguli în activitatea de exploatare forestieră. ”Acestor firme au fost date, în anul 2015, 120 amenzi în cuantum de 193.600 lei, iar pentru șase cazuri au fost încheiate infracțiuni silvice, fiind deschise dosare penale, pentru valori ale pagubelor constatate de 71.177 lei”, reiese din documentul Direcției Silvice Neamț.

*anchetă realizată împreună cu portalul național JustitieCurata.ro

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.