Jurnal de Bruxelles: Transportatorii din România și alte 13 țări protestează

de | 15/06/2016 | Acces Europa

Zeci de reprezentanți ai asociațiilor de transportatori din 14 țări, printre care și din România, au protestat marți, 14 iunie, în fața sediului Comisiei Europene. Nemulțumirea celor prezenți la Bruxelles este legată de legile salariului minim pe aconomie din Franța și Germania, lege care se aplică și celor ce tranzitează aceste țări.

”Sunt 11 țări din UE și trei țări din afara UE prezente aici. Asociația Transportatorilor protestează împortiva faptului că țări precum Germania și Franța stabilesc reguli în Uniunea Europeană pentru cetățenii și companiile altor state, când acest lucru ar trebui făcut de Comisia Europeană sau de Parlamentul European. Sunt absolut împotriva acestor reglementări ale salariului minim făcute de Germania, care se aplică de la 1 ianuarie 2015 sau legea din Franța, care se aplică de la 1 iulie și care vizează salarii minime, aplicabile și companiilor care nu sunt rezidente în Franța, respectiv angajaților acestor firme. Aceasta este o imixtiune în suveranitatea statală, și noi, în România, avem o lege a salariului minim, nu văd de ce ar trebui să respectăm legea salariului minim din Franța și, practic, să nu ne mai respectăm ppropria lege. Este nemaiîntâlnit în istorie. Un angajat român, dacă merge spre Franța sau spre Germania, sau dacă este în tranzit, prin Franța, pentru a ajunge în Spania, timpul pe care el îl petrece pe teritoriul Franței ar trebui să fie raportat la salariul minim din Franța”, a afirmat Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România.

Conform legilor din cele două țări, acest timp de tranzit trebuie raportat și trebuie luată legătura cu un reprezentant fiscal. Dacă firma nu declară cine merge prin țara lor și cât stă, amenzile sunt de zeci de mii de euro.

„Este un abuz al acestor state, iar lipsa de acțiune a Comisiei Europene a încurajat ca aceste acțiuni să prolifereze. Considerăm că este absolut necesar să intervină  Comisia, să oprească astfel de acțiuni, regulile în UE trebuie stabilite de Comisie și de Parlament”, a precizat Radu Dinescu.

Salariul minim pe aconomie este de 9,6 euro/oră în Franța și de 8,5 euro/oră în Germania. LA protestul de la Bruxelles au participat reprezentanți ai transportatorilor din Turcia, Ucraina, Republica Moldova, alături de Portugalia, Spania, Polonia, România, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, Ungaria.

*Corespondență de la Bruxelles, în cadrul programului ”Bursele europene: Jurnaliști în dialog”, derulat de Reprezentanța Comisiei Europene în România și Freedom House România

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.