Un angajat al microhidrocentralei a salvat doi tineri de la moarte

de | 20/06/2016 | Fără categorie

Astăzi, mai mulți oameni ce traversau puntea dintre Roman și Cotu Vameș au asistat la întâmplare ce putea avea un final tragic: doi tineri au încercat să traverseze Moldova înot prin fața microhidrocentralei (MHC) și au fost luați de curent.

Un angajat al microhidrocentralei a fost anunțat de alt angajat al MHC ce era pe punte, a ieșit repede afară și a văzut doi tineri (mai târziu a aflat că unul avea 16 și celălalt 20 de ani) care, luați de curent, se îndreptau spre canalul prin care apa traversează microhidrocentrala. Singurul lucru pe care a putut să-l facă în prima fază a fost să le strige celor doi tineri să se agațe de o bară de pe peretele canalului. Prima dată s-a agățat cel mai mare, apoi celălalt și au rămas agățați în curentul creat în canal.

Credeți-mă, am fost acolo, nu știu cât timp ar putea rezista cineva agățat în zona respectivă, mai ales că râul Moldova era în creștere rapidă. De aceea, salvatorul (care a dorit să rămână anonim) care a înțeles situația și a acționat rapid merită tot respectul. Acesta a legat o frânghie de o balustrada metalică de pe dig și a aruncat-o, spunându-le tinerilor să se lege de bara de care erau agățați. De coborât acolo era imposibil, soluția salvatoare a fost o scară extensibilă legată în mod ingenios, coborâtă pe lângă peretele canalului. Pe această scară au urcat cei doi tineri, cel de 16 ani vizibil marcat de efort și de pericolul prin care trecuse, cel de 20 de ani, mai calm, i-a strâns mâna salvatorului și i-a mulțumit frumos.

Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi intrat pe canal!? În acel canal apa accelerează foarte tare și din cauza aceasta sunt turnate pe fundul lui niște blocuri de beton masive cu rolul de a disipa energia cinetică a apei. Un buștean care intră acolo iese așchii. Acum, imaginați-vă ce se întâmplă cu un om.

Dragi părinți, dacă aveți copii care se duc la scăldat la Moldova trebuie să le interziceți să mai facă asta. În zona punții, an de an s-au înregistrat accidente și mulți părinți și-a plâns copiii ce au murit înecați. Microhidrocentrala a dus la apariția a ceea ce pare a fi un lac, dar nu este, pur și simplu apa pare să curgă mai încet în zonă pentru că albia râului s-a lățit foarte mult față de cum era înainte. Ajunsă la microhidrocentrală, apa accelerează foarte tare, iar riscul de a fi „furat” de un curent este foarte mare. Iar din microhidrocentrală nu văd cum ar scăpa cineva cu viață.

indicator scaldatul interzis

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

1 Comentariu

  1. birlic

    ASEMENEA ….”VITEJI” TREBUIESC LASATI …….”IN VOIA DOMNULUI” ! PESTE DOUA – TREI ZILE VOR FACE LA FEL ! …INCULTI,NESIMTITI,”PROST CRESCUTI” SI AROGANTI !!! ASEMENEA SPECIMENE TREBUIE SA DISPARA ! SELECTIA NATURALA TREBUIE SA PRIMEZE !!!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.