Jurnal de Bruxelles: Transportatorii români au găsit înțelegere la UE

de | 20/06/2016 | Acces Europa

Protestul transportatorul români la Bruxelles și a altor transportatori din 13 țări UE și non-UE, printre care și Republica Moldova, a avut efectul dorit. Comisia Europeană a luat decizia de a notifica Franța și Germania cu privire la legile din cele două țări, conform cărora, un transportator din altă țară este obligat să plătească șoferului salariul minim pe economie din Franța, respectiv Germania, dacă tranzitează cele două țări. Plata se face luându-se în calcul timpul de tranzit, iar totul trebuie supervizat de un inspector fiscal din cele țăări. În Gemrania, legea este în vigoare din 2015, iar în Franța ar urma să se aplice de la 1 iulie.

”Sunt 11 țări din UE și trei țări din afara UE prezente aici. Asociația Transportatorilor protestează împortiva faptului că țări precum Germania și Franța stabilesc reguli în Uniunea Europeană pentru cetățenii și companiile altor state, când acest lucru ar trebui făcut de Comisia Europeană sau de Parlamentul European. Sunt absolut împotriva acestor reglementări ale salariului minim făcute de Germania, care se aplică de la 1 ianuarie 2015 sau legea din Franța, care se aplică de la 1 iulie și care vizează salarii minime, aplicabile și companiilor care nu sunt rezidente în Franța, respectiv angajaților acestor firme. Aceasta este o imixtiune în suveranitatea statală, și noi, în România, avem o lege a salariului minim, nu văd de ce ar trebui să respectăm legea salariului minim din Franța și, practic, să nu ne mai respectăm propria lege”, a declarat, în ziua protestului, Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România, după cum inroman.ro a scris aici.

În ambele cazuri (n.r. – al Franței și al Germaniei) Comisia consideră că aplicarea salariului minim pentru anumite operațiuni de transport internațional având doar o legătură marginală pe teritoriul statului membru gazdă nu poate fi justificată, deoarece creează bariere administrative disproporționate, care împiedică piața internă să funcționeze în mod corespunzător. Comisia consideră că ar trebui luate măsuri mai proporționale pentru a garanta protecția socială a lucrătorilor și pentru a asigura o concurență loială, în același timp permițând libera circulație a serviciilor și a mărfurilor”, se arată în documentul remis presei.

Autoritățile germane și franceze au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor invocate de Comisie.

*Corespondență de la Bruxelles, în cadrul programului ”Bursele europene: Jurnaliști în dialog”, derulat de Reprezentanța Comisiei Europene în România și Freedom House România

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.