Jurnal de Bruxelles: Arta românească, pod peste Prut

de | 23/06/2016 | Acces Europa, Cultură

S-a vorbit românește miercuri seară la Parlamentul European, mai mult decât de obicei, și s-a vorbit în ”dulcele grai moldovenesc” de pe ambele maluri ale Prutului. Patru artiști români au expus în Parlamentul European picturi și sculpturi ce au atras prin originalitate, în cadrul evenimentului intitulat ”România – Republica Moldova, două țări, un singur suflet”. Vasile Botnaru, jurnalist la Chișinău, a expus picturi în vin – care sunt la fel de rezistente ca cele în acuarelă, după cum susțin specialiștii din domeniu -, Cezara Kolesnik – născută în Republica Moldova – a venit cu picturi pline de culoare, Eugeniu Goran, tot din Republica Moldova, a completat expoziția cu tablouri în acuarelă, în timp ce ieșeanul Sorin Purcaru a expus mai multe statuete ce îndeamnă imaginația să lucreze.

”Am pus arta pod peste Prut. Nu cred că cei patru artiști s-au gândit, atunci când au lucrat, la această uniune. Dar noi i-am adunat aici și, prin acestea, împreună, au dobândit această semnificaie, mult mai mult decât fiecare în parte. Arta spune de multe ori mult mai mult decât spun cuvintele, mult mai mult decât spun politicienii, mult mai mult decât spune fiecare piesă în parte. Mesajul nostru este: suntem împreună, orice-ar fi și ne exprimăm prin artă, prin ceea ce simțim”, a declarat Monica Macovei, deputat în Parlamentul European și organizatorul acestui eveniment.

Fiecare eurodeputat are dreptul de a realiza un singur eveniment de acest tip pe parcursul mandatului.

*Corespondență de la Bruxelles, în cadrul programului ”Bursele europene: Jurnaliști în dialog”, derulat de Reprezentanța Comisiei Europene în România și Freedom House România

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.