Jurnal de Bruxelles: Secretarul de stat al SUA, vizită la Bruxelles și Londra

de | 27/06/2016 | Acces Europa

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii (SUA), John Kerry, a venit luni, 27 iunie, la Bruxelles, pentru a-i asigura pe reprezentanții Uniunii Europene (UE) că îi vor ajuta să treacă peste Brexit. John Kerry și Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, au făcut declarații de presă puțin după oră prânzului.

Este o perioadă dificilă pentru mulți. În primul rând pentru cetățenii britanici, apoi pentru Uniunea Europeană și pentru partenerii noștri. Este important pentru noi, toți europenii, că John Karry este în Bruxelles azi. Am discutat despre parteneriatul nostru, un parteneriat puternic și foarte important, care este nu doar în beneficiul cetățenilor noștri, ci unul care asigură pacea și securitatea în lume și aceasta e o oportunitate pentru noi să discutăm situația curentă și să reconfirmăm legătura strânsă a parteneriatului nostru, puterea Uniunii Europene ca partener la nivel mondial și continuarea muncii noastre comune”, a declarat Federica Mogherini.

Secretarul de stat al SUA și-a reafirmat sprijinul față de UE, dar și continuarea relațiilor cu Marea Britanie.

Sunt aici să aflu cum vor proceda în acest proces de tranziție. Votul nu a ieșit așa cum și-ar fi dorit președintele Obama, dar aceasta este democrația și noi respectăm acest vot și acest proces. Este important de știut că, de la al doilea război mondial încoace, noi toți muncim împreună pentru a face țările noastre mai puternice și pentru ca acestea să fie capabile să ofere o viață mai bună cetățenilor. Interesele și valorile care ne-au unit pe o perioadă atât de lungă nu s-au schimbat în urma acestui vot. Interesele și valorile care ne aduc împreună sunt aceleași și după acest vot așa cum erau și înainte chiar dacă, politic, oamenii pot răspunde diferit la o situație în care se află. Deci, este important să rămânem concentrați pe acele interese și pe acele valori. Este vital ca în aceste zile să înțelegem puterea și forța UE. Statelor Unite le pasă de o Uniunea puternică. Pentru că sunt probleme pe care vrem să le rezolvăm împreună: schimbările climatice, lupta contra terorismului, migrația. Este foarte important ca în această perioadă să rămânem uniți și să ne concentrăm pe valorile care ne-au adus împreună. Sunt încrezător că avem abilitatea de a găsi o cale de rezolvare și că reformele se vor realiza cu ajutorul Parlamentului European și cu al celorlalți lideri ai UE. În același timp, Statele Unite vor menține relația specială și puternică pe care o au cu Marea Britanie. Plec de aici la Londra pentru a discuta cu liderii de acolo”, a afirmat John Kerry.

*Corespondență de la Bruxelles, în cadrul programului ”Bursele europene: Jurnaliști în dialog”, derulat de Reprezentanța Comisiei Europene în România și Freedom House România

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.