Jurnal de Bruxelles: Iohannis și Cameron, discuții despre viitorul românilor în UK

de | 29/06/2016 | Acces Europa

Miercuri dimineață, în a doua zi a Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a spus jurnaliștilor, înainte de a intra la întâlnirea cu ceilalți 26 de șefi de stat sau de guvern ai UE, că a discutat cu David Cameron, premierul Marii Britanii, despre viitorul românilor în această țară, după ce rezultatul Brexitului își va produce toate efectele. Adică peste mai bine de doi ani, întrucât notificarea din partea britanilor nu va veni mai devreme de luna septembrie, urmând a fi făcută de noul premier, care va fi desemnat până la mijlocul lunii septembrie.

Trebuie să avem grijă să intrăm bine pregătiți în negocieri și noi vrem să fim bine pregătiți. Este nevoie de multă răbdare, de calm și de foarte multă luciditate. Nu trebuie să intrăm în această discuție emoțional, ci trebuie să intrăm lucizi, pragmatici, iar pentru noi sunt foarte multe mize și suntem hotărâți să ne negociem poziția foarte bine. În primul rând, sigur, poziția românilor care lucrează și trăiesc în Marea Britanie. Am primit asigurări de la premierul Cameron, în numele Marii Britanii, nu în nume personal, că românii vor putea să rămână, vor putea să muncească și a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc acolo. Dar, în afară de asta, sigur vrem să negociem foarte multe alte poziții și vom fi pregătiți pentru asta”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

Iohannis a mai precizat că ”nimeni nu a avut un plan B”, și că ”ar fi fost mai bine să se clarifice mai repede situația”.

Summit-ul de La Bruxelles a început marți, 28 iunie și se va încheia azi, 29 iunie. În cadrul întrunirii de marți seară s-a mai discutat și despre migrație.

*Corespondență de la Bruxelles, în cadrul programului ”Bursele europene: Jurnaliști în dialog”, derulat de Reprezentanța Comisiei Europene în România și Freedom House România

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.