Transporturile de lemne pot fi verificate de pe mobil

de | 20/07/2016 | Național

Cetățenii cu spirit civic au, acum, la dispoziție o aplicație pentru a verifica transporturile de lemne pe care le văd în trafic. Aplicația a fost lansată marți de Cristina Pașca-Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. Odată instalată în telefon, aplicația oferă posibilitatea verificării în timp real a autovehicului ce transportă lemne. Astfel, apelurile la 112 vor fi justificate doar atunci când numărul de înmatriculare al autovehiculului nu se va regăsi în baza de date SUMAL.

Această aplicație poate fi descărcată de către oricine, pe orice telefon mobil cu sistem de operare Android. Descărcarea se poate face gratuit din Google Play. Aplicația ”Inspectorul Pădurii” este funcțională în acest moment: am decis să o testăm timp de o lună, pentru a fi siguri că funcționează la parametrii la care a fost gândită. Știți foarte bine că informatizarea sistemelor de urmărire a transporturilor de lemn, dar și a operațiunilor de exploatare forestieră, fac parte din planul nostru de combatere a fenomenului tăierilor ilegale de păduri. Aplicația pe care o lansăm astăzi vine ca o îmbunătățire firească și necesară a ”Radarului Pădurii”. Practic, prin aceasta, oricine poate verifica, cu propriul telefon, dacă un camion sau altul care transportă masă lemnoasă o face cu acte în regulă sau nu. Cu alte cuvinte, această aplicație oferă posibilitatea populației să verifice într-un mod extrem de simplu, printr-un singur pas, legalitatea unui transport de lemne”, a afirmat ministrul Cristina Pașca-Palmer.

Cum funcționează aplicația: introducem numărul de înmatriculare al camionului în aplicația pe care o avem deja descărcată pe telefonul mobil cu serviciul de date funcțional. Aplicația verifică, în timp real, acest număr în sistemul ”SUMAL” și oferă automat informații despre transport: în cazul în care transportul este înregistrat, aplicația va afișa informațiile disponibile despre acest transport. Asta înseamnă că respectivul vehicul transportă lemn în mod legal, înregistrat în ”SUMAL” și deține documentele necesare. În cazul în care numărul de înmatriculare nu este identificat, aplicația va genera următorul mesaj: Nu există Cod Online generat în ultimele 72 de ore pentru numărul auto verificat! Asta înseamnă că acest transport este posibil să fie ilegal, nefiind înregistrat în sistemul ”SUMAL”. În această situație, pasul următor este să sunăm la 112 pentru a reclama respectivul transport și pentru intervenția rapidă a instituțiilor de control.

Full page photo

Această aplicație a fost realizată fără niciun cost din fonduri publice. ”Inspectorul Pădurii” reprezintă rezultatul muncii unei echipe de voluntari, care și-au oferit serviciile benevol. ”Inspectorul Pădurii” lansat marți este în variantă BETA. Acesta va beneficia, până în toamnă, de noi extensii.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.