Medicina de urgență, prea solicitantă

de | 08/08/2016 | Local

Mai toți doctorii de la Centrul de Primiri Urgențe (CPU) Roman au făcut o nouă specializare pentru a putea pleca, în câțiva ani, către un nou loc de muncă. Unii au făcut deja acest pas. Gărzile de la primiri urgențe sunt dificile și presupun riscuri, iar medicii vor să obțină, în timp, un loc de muncă care să îi solicite mai puțin.

”Doctorul Polizov a făcut a doua specializare, psihiatrie, a plecat, doamna doctor Tălmăcel, care este medic coordonator, face a doua specializare, de medicină de familie, este primul an, doamna doctor Ababei, care este pe prestări servicii și se înscrie la postul pe care l-am scos la concurs face și a doua specializare, și mai este doctorița Graur, care dorește să facă hematologie. Încă nu s-a înscris, dar a spus că urmărește un post la Iași, ea fiind, din Iași, încât trebuie să căutăm”, a afirmat dr. Maria Andrici, manager general al Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Nu de puține ori, la CPU s-a întâmplat ca între cadrele medicale și pacienți sau aparținători să izbucnească conflicte verbale. Alteori aceste conflicte au fost mai grave, astfel că reprezentanților Spitalului Roman li s-a cerut să găsească o metodă de a înregistra și discuțiile din timpul gărzilor.

”Și medicii sunt oameni, și ei încearcă să fie cât mai optimi dar, de multe ori apare și această cădere, mai ales în momentele foarte dificile. Drept pentru care, dincolo de atitudinea la care am ținut foarte mult, și la comunicare, și încercarea, pe cât posibil, ca prioritizarea să se facă cât mai obiectiv, iar gravitatea urgenței să primească timpii de așteptare în conformitate. Vreau să analizați aici și funcționalitatea tuturor camerelor din CPU și din ambulatoriu și să facem o gândire în sensul ca înregistrările nu fie doar video ci și audio, asta și pentru a-i proteja pe cei care lucrează acolo. Mi s-a spus foarte clar, în gardă, zilele astea, cum cineva a venit, s-a enervat, a dat cu mâna, a spart un gam, s-a tăiat tot și acum nu știau cadrele medicale ce să facă: să i se dea îngrijire celui care a venit sau celui care a făcut scandal, că deja intrase el într-o fază de urgență”, a spus primarul Laurențiu Leoreanu.

Au fost situații când cadrele medicale de la CPU Roman au fost agresate fizic de aparținători recalcitranți ai pacienților ce aveau nevoie de îngrijiri medicale.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.