Tranfuziile de sânge, doar cu programare. Lipsa donatorilor pune vieți în pericol

de | 15/08/2016 | Local

Pacienții din Spitalul Roman au nevoie de ajutor din partea semenilor. Medicii confirmă faptul că nevoia de sânge pentru transfuzii a crescut și îi roagă pe romașcani să doneze picături de viață semenilor lor.

”Aș vrea să fac un apel către toți romașcanii pentru a sprijini această campanie, ținând cont de necesarul de sânge și produse de sânge. Sângele nu e un medicament, este un preparat care poate fi recoltat doar de la un alt semen pentru a ajuta o persoană în nevoie. Din păcate, în ultima perioadă ne confruntăm cu un necesar din ce în ce mai mare de sânge și produse de sânge, în ultima lună fiind puși în situația de a programa administrarea de sânge, ținând cont de faptul că sunt din ce în ce mai puțini donatori. Inclusiv angajații Spitalului au donat sânge pentru a suplini lipsa donatorilor. Nu toate persoanele pot dona sânge, există criterii strice pentru deveni donator, astfel ca cei ce primesc sânge să fie în siguranță. Pe lângă caracterul umanitar al acestei acțiuni, cei care donează primesc șapte tichete de masă, o zi liberă de la serviciu și analize gratuite. Sângele recoltat se testează de mai multe ori și, dacă se găsește ceva la analize, persoana în cauză este anunțată. Sunt analize pentru viruși care nu se fac în mod uzual. Am avut multe persoane care au fost la donare și, cu ocazia asta, au descoperit afecțiuni pe care nu le-ar fi depistat altfel”, a afirmat dr. Nicoleta Popescu, medic șef ATI și medic coordonator Unitate tranfuzii sânge Spitalul Municipal de Urgență Roman.

Administrația locală a inițiat, tot în acest scop, o campanie pentru stimularea donării de sânge. Astfel, cine donează sânge pe parcursul lunii august primește un bilet gratuit pentru a intra în ștrand. După aproape două săptămâni de campanie au fost date în jur de 50 de bilete, iar aproximativ 105 dintre donatori au fost nou-veniți.

Medicii spun că cei care au nevoie mare de sânge sunt pacienții care ajung la spital cu politraumatisme, în urma accidentelor rutiere și că, din cauza lipsei donatorilor, uneori nu s-a putut asigura stocul critic de sânge, astfel că medicii de la Roman au apelat la centre din județele învecinate

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

1 Comentariu

  1. Bogdan Sava

    Cred ca este profund deficitar sistemul de apelare la bunavointa celor ce ar putea dona, cand nu este prezentat si regimul de sanctiuni pentru cei care duc la consumul de resurse (medicale, financiare) din vina lor. „Solidaritatea” promovata ca principiu incurajeaza si blatismul, arata analize in continuu de politici publice. In societate cu anomie sociala mecanismul de motivare (si al donatorilor in particular) trebuie fin reglat nu grosolan construit. Recomand cititorilor acestui articol sa caute pe internet sistemele de donare si motivele pentru care se doneaza (sange, in particular).
    Consider o similitudine aici cu plata taxelor si impozitelor de catre cei care nu pot urmari si nici decide cum se cheltuiesc, legata de puterea de decizie a functionarilor si demnitarilor de alocare a resurselor. Cand retributia (in sens larg) este just calibrata atunci motivatia e crescuta.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.