Un singur proiect din Roman depus pe POR 2014-2020

de | 24/08/2016 | Județean

Entitățile publice sau private pot depune proiecte pentru a primi bani din exercițiul financiar 2014 – 2020, în cadrul Programului Operațional Regional. Pentru cei care nu găsesc deocamdată axa de finanțare potrivită, alte ghiduri se află în faza de consultare.

Până acum, din zona Romanului o singură entitate publică a depus proiect pentru a primi finanțare europeană. Este vorba de o parohie, care vrea reabilitarea unei clădiri-monument. Dar alți potențiali beneficiari au apelat la sfaturile experților de la Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord Est, agenție care gestionează fondurile din cadrul POR.

”Extistă multe proiecte în pregătire. Noi avem un serviciu de helpdesk, de sprijin pentru beneficiari, putem oferi informații, explicații pe bază de ghid și din acest motiv am avut discuții cu aproape întreaga regiune, cu administrația publică. Se pot depune, deci, proiecte, pe Axa 5.1, care înseamnă reabilitarea unor clădiri de patrimoniu, clădiri care trebuie să îndeplinească funcțiunea de muzeu. Deci trebuiie să fie trecute în catalogul clădirilor de patrimoniu, să fie cu funcțiune de muzeu și, din păcate, aș zice, pe această axă este o forte mare competiție. Sunt relativ puțini bani la nivelul regiunii. Dacă nu greșesc, sunt 42 de milioane de euro și există mult interes. Deci, mă aștept să fie proiecte bune, inclusiv din Roman și, desigur, din Neamț”, a spus Vasile Asandei, director general ADR Nord-Est

Mai sunt și alte axe disponibile, dar și axe pentru a căror ghiduri încă se organizează dezbateri publice. Se pot depune proiecte pe Axa 6.1, cea de drumuri, este vorba de patru axe de transport, una dintre ele legând județul Neamț de județul Bacău. Este singurul drum eligibil din județul Neamț. Se pot depune proiecte pe Axa 2.1, pentru întreprinzătorii privați: microntreprinderile până la nouă salariați pot depune o finanțare de până la 200.000 de euro, acești bani putând să reprezinte maxim 90% din valoarea unui proiect. Pentru sectorul privat este în consultare ghidul pentru axa prioritate de intervenție 2, pentru întreprinderile miro, mici și mijlocii, cu o valoare a priectelor de până la un milion de euro.

O altă axă aflată în faza de consultare, de mare interes pentru autoritățile locale, este axa 3.1A, prin care clădirile rezidențiale pot deveni mai eficiente energetic. Adică blocurile de locuințe pot fi termizolate cu sprijinul primăriilor și cu bani europeni.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.