Coș de fum demolat după ce a fost neglijat peste trei decenii

de | 25/08/2016 | Local

Consilierii județeni au dezbătut, miercuri, 24 august, un proiect de hotărâre privind înlocuirea coșului de fum de la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae” din Roman. Valoarea totală a lucrării a fost estimată la 344.615 lei, inclusiv TVA.

Conform expunerii de motive aferente proiectului, „în incinta Spitalul de Psihiatrie «Sf. Nicolae» din Roman se află un coș de fum de circa 25 de metri înălțime, construit în anul 1982, puternic deteriorat, impropriu centralei termice care funcționează la această unitate spitalicească. De aceea se impune demolarea de urgență a acestui coș de fum și construirea unuia nou, dimensionat corespunzător cu cerințele sistemului de încălzire existent. (…) Având în vedre starea tehnică actuală a construcției existente și faptul că, timp de aproximativ 33 de ani nu au fost executate lucrări de întreținere și mentenanță se impune urgentarea demolării coșului de fum. (…) Prin realizarea acestei investiții va fi înlăturat pericolul prăbușirii coșului de fum pe construcțiile limitrofe în cazul unui cutremur major”.

Cei care au ”dat alarma” cu privire la situația coșului de fum au fost pompierii nemțeni, în urma unui control. După cum arată calculele care stau la baza proiectului de hotărâre adoptat în ședința de miercuri, demolarea coșului vechi va costa 63.004 lei.

Probabil că dacă cineva s-ar fi interesat de acest coș de fum în ultimele trei decenii nu s-ar fi ajuns ca, acum, Consiliul Județean Neamț să trebuiască să cheltuie sume importante pentru o nouă construcție.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.