Informațiile despre pacienți, memorate electronic sub lupa STS

de | 01/09/2016 | Local

Sistemul de Telecomunicații Speciale (STS) va gestiona informațiile pe care pacienții le furnizează atunci când ajung la spital. Printr-un program care extinde sistemul național pentru apelurile de urgență, personalul de la Centrul de Primiri Urgențe (CPU) va introduce datele personale ale fiecărei persoane într-un sistem centralizat securizat.

Din 29 septembrie va demara, în cadrul Compartimentului de Primiri Urgențe, utilizarea echipamentelor și programelor din cadrul proiectului ”Extinderea infrastructurii informatice a Sistemului Național Unic pentru apelurile de urgență”. Astfel înregistrarea pacienților se face în sistem informatic unic la nivel național și toate datele legate de pacient adică nume, prenume, cod numeric personal, examenul clinic, investigații, rezultate vor trebui trecute în acel sistem informatic nou, direct pe calculator sau pe tabletă. Ințial se va merge în paralel cu fișele de observație ale pacientului pentru ca ulterior aceste date să fie făcute doar electronic. Pentru acest proiect cei de la Serviciul de Telecomunicații Speciale au alocat Centrului de Primiri Urgențe trei tablete și două calculatoare. Un calculator se află în triajul CPU, unde sunt introduse datele personale ale pacienților și codul de urgență, aceste date sunt preluate de medic care se află în rețea cu o tabletă, medicul se loghează la program și apasă pe ecran unde este memorată ora la care vine pacientul. În perioada în care vede și consultă, medicul este delogat de la sistem pentru ca, ulterior, când a finalizat consultul să se relogheze și să transmită datele despre consult la București la Departamentul Situații de Urgențe”, a explicat dr. Maria Andrici, managerul general al Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Centralizarea informaiilor despre pacienți poate scurta timpul de intervenție, atunci când un pacient are nevoie să fie tratat de medici de specialități diferite sau este transferat la o altă unitate. Astfel, medicii care primesc persoana se pot informa din timp despre cauzistică și recuperează timp prețios pentru viața pacientului.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.