Politicienii încep vânătoarea: de câte semnături au nevoie pentru candidaturile din decembrie

de | 20/09/2016 | Național, Politică

Politicienii din toată țara se pregătesc pentru alegerile parlamentare din data de 11 decembrie. Conform legislației în vigoare, lista de candidaturi sau candidatura independentă pentru Parlamentul României trebuie însoțite de câteva mii de semnături.

Partidele politice au posibilitatea de a opta unde vor depune aceste semnături de susținere: fie la Biroul Electoral Central, fie la Biroul Electoral de Circumscripție. Dacă depun la Biroul Electoral Central, partidele trebuie să se prezinte cu o listă de semnături care să cuprindă cel puțin 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în registrul electoral, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie. Numărul total al cetățenilor cu drept de vot, din țară și din afara țării, se ridică la 18.935.857, astfel că lista de susținători a unui partid va trebui să cuprindă cel puțin 189.358 de semnături.

Dacă aleg să depună listele de susținători la biroul electoral de circumscripție, partidele trebuie să depună liste cu minim 1% din numărul de alegători din circumscripția respectivă. Spre exemplu, în cazul județului Neamț, competitorii politici trebuie să aibă semnăturile a cel puțin 4.720 de cetățeni cu drept de vot și domiciliul în județul Neamț, dat fiind faptul că sunt 472.087 de alegători la nivelul județului. Aceleași reguli se aplică și candidaților independenți.

Un alegător poate semna pe lista de susținere a mai multor partide sau candidați independenți.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.