Campania „Angajăm parlamentari”: Planurile USR pentru Parlament

de | 25/09/2016 | Politică

Clotilde Armand, vicepreședinte al Uniunii Salvați România (USR), a venit la Roman sâmbătă după-amiază, pentru a se întâlni cu simpatizanții și susținătorii. Ea a stat de vorbă cu aproximativ 40 de persoane despre planurile USR pentru alegeri parlamentare și a răspuns întrebărilor și curiozităților celor care au răspuns acestei întâlniri. Ulterior, Clotilde Armand s-a întâlnit cu presa și a spus cum va colabora conducerea USR cu filialele locale.

În USR sunt mulți oameni care duc o luptă pentru comunitate de zeci de ani. Au fost aleși în mod democratic pentru a candida la alegerile locale datorită dorinței lor de a se implica. Pentru că România nu a dus lipsă de programe, a dus lipsă de personalități. Eu sunt aici pentru a susține efortul local, pentru a-i cunoaște și mai bine pe cei care vor să se implice, noi ne-am mai întâlnit la București. Ei vor fi membri fondatori pentru filiala aceasta. Putea să fie un partid local. Noi nu vrem să greșim când alegem membrii fondatori, pentru că dacă am greșit totul s-a dus pe apa sâmbetei. Ei sunt niște oameni care nu s-au trezit acum, se implică de mai mult timp și avem aceleași convingeri, aceleași valori: anticorupție, transparență, implicare pentru binele comun. La nivel de județ va fi mai important să vedem cine sunt oamenii și cine poate reprezenta cel mai bine județul. Nu există varianta ca USR să sprijine un candidat independent și nici nu va fi impus un candidat de la București la nivel local.

Au fost oameni care ne-au scris direct, au ajuns la noi pe căi diferite. Sunt mai multe județe unde avem filiale. Acolo ne trebuie un algortim pentru a vedea cum este filiala reprezentată la nivel de județ, vrem să ținem cont de calitatea oamenilor. Avem șansa de a fi un partid unde oamenii chiar cred în misiunea lor altruistă. Eu, personal, nu cred că voi candida. Facem asta doar pentru că vrem ca lucrurile să se schimbe și atunci noi vom susține un guvern, dar suntem relaxați, nu ținem să fie un ministru de la noi, vrem să ne păstrăm complet liberul arbitru pentru a avea posibilitatea să spunem că nu suntem de acord cu ceva”, a spus Clotilde Armand.

iulian-bulai-clotilde-armand-usr

Iulian Bulai, unul din fondatorii filialei USR Roman a povestit cum a ajuns să se întâlnească cu reprezentanții acestui partid politic. ”Sunt un om implicat, îmi pasă de comunitatea mea, de zona în care vin, care este o zonă metropolitană a Romanului. M-am născut la Roman, am făcut liceul la Roman, am copilărit la Tămășeni, am plecat din țară unde am învățat și am lucrat în mai multe locuri, apoi m-am întors acasă pentru a mă implica mai mult. Cum am ajuns laUSR? Nu am mers direct la ușa lor. Am fost un grup de oameni implicați care, dezamăgiți de o colaborare cu PACT, ne-am întrebat ce facem mai departe. Am căutat o inițitativă locală care merge foarte bine și am luat legătura cu Andrei Postolache de la Pentru Iași. Am vrut să lucrăm împreună cu ei, dar Pentru Iași nu are ambiții regionale, se concetrează cel mult pe județul Iași. Însă Andrei Postolache ne-a spus că va candida cu USR la alegerile parlamentare și noi am fi avut, teoretic, două opțiuni: să înființăm un partid local – lucru imposibil de realizat, pentru că un partid trebuia înființat cu cel puțin trei luni înainte de alegeri și nu mai era timp – sau să creem o filială locală a USR în măsura în care ne regăseam în acest partid. Grupul nostru a fost la o întâlnire la București și am pus întrebări multe, nu am cruțat deloc curiozitatea noastră”.

Clotilde Armand a spus că a auzit despre Roman multe lucruri frumoase, în mod special datorită religiei. ”Eu am trecut de mai multe ori prin Roman, am și citit despre Roman. Eu sunt catolică și preoții noștri din București sunt de la Roman. E un seminar aici și la acest seminar se formează toți preoții pe care-i cunosc; chiar mi-au recomandat biserica care este la intrare în oraș. Sunt și călugări francezi care au venit aici și au scris o carte. Eu am citit această carte și este una foarte tristă, pentru că vorbește despre fratele Valentin, care a murit într-un accident rutier, când se îndrepta spre satul lui natal să oficieze prima Liturghie acolo (n.r. – este vorba despre cartea „Cette nuit, l’eternité” scrisă de preotul Michel-Marie Zanotti-Sorkine, în memoria preotului Valentin Farţade-Gabor, fost elev al Seminarului Franciscan). Pentru mine, Roman este un oraș cu un spirit foarte particular”.

iulian-bulai-clotilde-armand-usr-strangand-semnaturi

Vicepreședintele USR a explicat că numărul de semnături de susținere de care are nevoie un partid pentru a se înscrie la alegeri este foarte mare și îngrădește dreptul de reprezentanre al cetățenilor, de aceea ea a precizat că va semna liste de susținere pentru mai multe partide, ca să încurajeze actul democratic. ”Noi vrem să luptăm împotriva acestei legi care îngrădește dreptul la reprezentare, dar îi invit pe toți oamenii să semneze listele, indiferent de partid, pentru a încuraja democrația. Aceste semnături sunt un obstacol în democrație. Avem posibilitatea să depășim acest obstacol dacă un cetățean susține pentru a participa la alegeri mai multe partide, fiindcă acest lucru este permis. Apoi, pe 11 decembrie, votează cu cine vrea. Dar semnătura pe listele de susținere ne dă posibilitatea să intrăm în alegeri. Aceste semnături ar trebui să fie de două sau trei ori mai puține. Dacă semnați pe listele de susținere câștigați o alternativă. Mai vreau să zic că oamenii sunt mult mai exigenți cu noi decât cu orice alt partid. Mult, mult mai exigenți. Față de noi au pus nivelul de așteptare mult mai sus decât la alte partide. Pentru noi este flatant; pe de altă parte, în decembrie 2015 eram doar 32 de membri fondatori și acum avem 54 de consilieri și mii de membri. Cerem doar un pic de încredere și un pic de timp.”

Conform lui Clotilde Armand, dacă va ajunge în Parlament USR va milita pentru debiroctratizare, eliberarea administrației de politizare, pentru alegerea primarilor din două tururi – iar o variantă propusă este organizarea unui număr mai mic de secții de votare pentru a scădea costurile.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.