Franciscanii îl celebrează pe Sfântul Francisc de Assisi

de | 02/10/2016 | Local, Religie

Studenții și profesorii Institutului Teologic Franciscan de la Roman îl celebrează, zilele acestea, pe patronul lor, Sfântul Francisc de Assisi. Iar o primă acțiune s-a derulat vineri când, ”înarmați” cu greble, mănuși, saci și mături, 45 de studenți de la Institut au luat cu asalt Parcul Municipal, cu scopul de a face curățenie.

E ceva care ține de spiritualitatea noastră franciscană. Pe 4 octombrie va fi sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi care, printre multe altele, este și patronul ocrotirii mediului înconjurător, al ecologiei, al persoanelor care iubiesc Creația, natura. În mod deosebit noi, care suntem urmașii Sfântului Francisc, suntem chemați să avem grijă de pământul nostru, de mama glie, cum o numește Sfântul Francisc; pentru că de la ea primim toate. Și-i păcat, ne doare sufletul ori de câte ori vedem gunoaie pe jos, ori de câte ori nu avem grijă de această casă comună, pentru că este a noastră, a tuturor. Papa Francisc, în ultima sa enciclică, ne-a amintit și nouă, franciscanilor, de această datorie a noastră: să avem grijă. Și nu numai nouă, tuturor. Și noi vrem să fim un exemplu pentru tot orașul – să avem grijă de casa noastră comună. Ori de câte ori aruncăm un gunoi pe jos să ne-amintim că e ca și cum am da o palmă pământului, iar ori de câte ori ridicăm un gunoi și-l punem la coș e ca și cum i-am da o mângâiere. Noi, catolicii, în anul milostivirii, trebuie să fim milosstivi și față de pîmântul nostru”, a afirmat Marius Petru Bîlha, rectorul Institutului Teologic Franciscan.

Tot vineri, alți zece studenți au curățat trotuarul care duce de la gară spre Institut, căci și ”acela e plin de gunoaie, sticle aruncate, chiștoace.”

Cinstirea Sfântului Francisc a continuat sâmbătă, 1 octombrie, cu acțiune de solidaritate cu cei sărmani. Luni, 3 octombrie, se va desfășura o ceremonie de celebrare a trecerii Sfântuli Francisc la cer (Transistus), iar marți, 4 octombrie, de ziua Sfântului francisc de Assisi,  începând cu ora 10.30 se va oficia o liturghie solemnă, la care va participa și nunțiul apostolic în România și în cadrul căreia cinci studenți vor deveni diaconi. Tot marți se va sărbători și începerea noului an universitar.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.