Seceta a afectat aproape 60 de comune

de | 03/10/2016 | Județean, Rural

Prefectura Neamţ a centralizat şi transmis Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o situaţie privind suprafeţele agricole afectate de secetă în sectorul vegetal, în vara acestui an. Pe baza documentației transmise de Prefectură la București se vor acorda ajutoare de stat fermierilor afectați.

Această situaţie, de altfel complexă şi cu grad sporit de dificultate având în vedere documentele care stau la baza elaborării ei (solicitările producătorilor agricoli afectaţi, procesele verbale ale comisiilor locale pentru constatarea şi evaluarea pagubelor), va sta la baza fundamentării unui act normativ care, printr-o schemă de ajutor de stat pentru compensarea urmărilor fenomenelor meteo nefavorabile, va veni în sprijinul producătorilor agricoli care au avut pierderi de venit cauzate de fenomenul de secetă. În elaborarea lucrării am beneficiat şi de sprijinul specialiştilor de la Camera Agricolă a judeţului, care au stabilit gradul de afectare a culturilor, au verificat şi validat procesele verbale întocmite de comisiile locale pentru situații de urgență” a precizat prefectul Niculina Dobrilă.

În urma centralizării informaţiilor, în judeţul Neamţ 57 de unităţi administrativ teritoriale au estimat pagube provocate de secetă pe o suprafaţă totală de 50.420,49 ha, cu un grad de afectare cuprins între 30 şi 100%, la culturi precum: porumb (19.249,52 ha), floarea soarelui (9275,21 ha), soia (5063 ha), sfeclă de zahăr (2550,52 ha), cartof (192,12 ha), plante nutreţ (3174,2 ha), legume (86,9 ha), alte culturi în ogor propriu (426,3 ha), păşuni naturale (9652,18 ha), fâneţe naturale (726,5 ha), livezi (20,7 ha), vii (3,32 ha).

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.