Ziua Armatei Române

de | 25/10/2016 | Local, Național

Ziua Armatei Române se sărbătorește în fiecare an pe data de 25 octombrie. Cu acest prilej a fost organizată o manifestare în cimitirul Eternitatea, iar elevii au pus flori la mormintele eroilor căzuți pe câmpul de luptă.

În ziua de 25 octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţia străină, oraşul Carei. Operaţiunile militare de eliberare a oraşului Carei s-au desfăşurat într-un context mai larg, făcând parte din cadrul general al operaţiei Debreţin, plănuită şi menită a înfrânge grupările inamice din partea de nord-vest a României. În timpul ofensivei întreprinse pentru alungarea fasciştilor de pe teritoriul României, trupele româneşti au eliberat 872 localităţi, dintre care 8 oraşe şi 18 localităţi importante. Prin victoria de la Carei, partea de nord a Transilvaniei a revenit în graniţele fireşti ale României, fiind practic înlăturate efectele Dictatului de la Viena din august 1940.

25 octombrie este o zi importantă pentru țara noastră, ziua Armatei roâniei, sărbătoare cu o rezonanță specială în conștiința și în istoria poporului român, moment cu valoare simbol al împlinirii naționale. La data de 25 octombrie 1944, ostașii armatei României eliberau localitățile Carei și Satu Mare din Ardeal, anulând dictatul de la Viena. Ziua Armatei României constitue pentru militarii aflați la datorie în țară sau departe de hotarele ei, prilej de a cinsti și evoca fapte de arme al înaintașilor care, prin jertfa lor pe câmpul de luptă, au înnobilat sensul cuvintelor ”onoare” și ”patrie”. Prin misiunile îndeplinite în țară și în teatrele de operații, militarii români se ridică la înălțimea faptelor de arme ale înaintașilor. Gândurile noastre se îndreaptă în aceste momente către militarii români aflați departe, în teatrele de operații din Afganistan, Balcanii de Vest, sub egida ONU, ori în operațiuni conduse de OSCE”, a declarat colonelul Florinel Cociorvă, locțiitorul comandantului Garnizoanei Roman.

După alocuțiunile oficialităților a urmat depunerea de coroane, iar elevii au plantat flori la mormintele eroilor, în cadrul acțiunii”Flori pentru luptători”, inițiată la nivel național de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. Tot pe 25 octombrie este și ziua regelui Mihai. Majestatea Sa împlinește 95 de ani, anul acesta fiind prima dată când regele Mihai va sărbători fără regina Ana, care a murit în urmă cu două luni.

ms-regele-mihai

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.