Biserici în sărbătoare: hramul Sfântului mare mucenic Dimitrie

de | 26/10/2016 | Religie

Sfântul mare mucenic Dimitrie sau Sfântul Dumitru izvorâtorul de mir este considerat, în tradiția populară românească, patronul păstorilor sau cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Este sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie, atât de creștinii ortodocși, cât și de cei catolici. Cu hramuri răsunătoare, ofrande cu colaci delicioşi şi jocuri cu focuri vii, sărbătoarea de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, aduce ultima şi una dintre cele mai importante sărbători de toamnă. După hramul Sfintei Paraschiva, zilele Sfinţilor Dumitru sunt ultima şi cea mai importantă sărbătoarea din toamnă, care, după superstiţii pastorale, marchează începutul iernii.

În zona Romanului sunt două lăcașuri de cult care au hramul pe data de 26 octombrie: biserica din cartierul Muncitoresc – unde slujește preotul Vasile Strat – și biserica veche din satul Cotu Vameș, comuna Horia – unde este paroh preotul Mario-Doro Ciucanu. Marți seară a fost slujbă de vecernie la ambele biserici, cu preoți invitați să se bucure împreună cu preoții slujitori de această sărbătoare. La finalul slujbei preoții și credincioșii care sunt aproape de biserică au fost invitați să ia parte la agape frățești. Miercuri, în ziua sărbătoririi Sfântului Mucenic Dimitrie, la biserici s-a săvârșit sfânta liturghie. La biserica din Cotu Vameș, preotul paroh Mario-Doro Ciucanu a fost vizitat de protopopul Dragoș Munteanu și de eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale, Andrei Ioniță.

Tot în această zi, credincioșii aduc la biserică colivă pentru pomenirea morților, dar și alimente pentru a sărbători onomastica proprie sau a celor dragi.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.