Casa Share, vise împlinite și cu ajutorul unui romașcan

de | 07/11/2016 | Actualitate, Național

Casa Share este un proiect care a pornit de la o poveste simplă: o familie rămasă pe drumuri în urma unui incendiu și o persoană care nu era obișnuită să rămână indiferentă. De atunci, Bogdan Tănasă a devenit ”dependent” de a oferi ajutor celor aflați în nevoie prin Casa Share. Prima casă a fost construită în câteva săptămâni, la sfârșit de an 2014. De atunci, numărul locuințelor ridicate cu sprijinul sponsorilor și al voluntarilor a tot crescut. Și, de mai puțin de trei zile, o  nouă familie are un cămin prin Casa Share. Cinci copii din județul Iași au pierdut într-un incendiu alți doi frați, dar și pe mama lor. Acum, după două luni de muncă, au posibilitatea de a-și reface viața.

Suntem la Casa Share nr. 11, nr. 12 se construiește și ea, vin nr. 13 și nr. 14, ne vom opri când va vrea Dumnezeu. Lucrăm mai ales în județul  Iași, pentru că e mai ușor, dar am făcut case și la Suceava. Însă e peste mână, am familie și afacere. La început am considerat că o parte din profit trebuie să-l direcționez către acțiuni caritabile și am prieteni care au considerat la fel. Unul îmi dă tabla, unul îmi daă materiale de construcții, altul – ciment, fiecare din domeniul său. O casă este scumpă, costă în jur de 20.000 de euro. Cea mai scumpă pe care am construit-o a costat 33.000 de euro și nu e ușor să aduni acești bani. Pentru manoperă plătesc, nu am voluntari. Voluntarul de la noi vine și cară o roabă de pământ, face muncă necalificată, fiindcă el lucrează într-un cu totul alt domeniu. Cei care lucrează în construcții și ar putea face voluntariat cu munca lor calificată nu vin, pentru că muncesc zi-lumină să ducă bani acasă, nu au când veni și la noi. Iar atunci scoți bani din buzunar și plătești”, a afirmat Bogdan Tănasă, inițiatorul Casa Share.

Visul unei locuințe decente s-a realizat, de cele mai multe ori, și datorită unui romașcan.  ”Unul dintre prieteni este George Biciușcă, el mă ajută cu balastul. George dă 500 – 1.000 de euro la fiecare casă, valoarea materialului de construcție. Este un om extraordinar. Nu ne cunoșteam înainte, ne-am cunoscut prin Casa Share, dar ne-am apropiat foarte tare și acum am devenit prieteni. Am prieteni în Anglia care dau mii de euro, dar ei au alte venituri, mult mai mari decât ale noastre. Noi avem nevoie de unitate și de implicare, dacă fiecare ar da câte un leu nu ar fi nevoie ca cineva anume să facă eforturi extraordinare”.

Schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Iar cazurile aflate în atenția  Casa Share sunt cu totul aparte. Sunt cazuri disperate, am văzut oameni care locuiau într-o groapă, într-un bordei săpat în pământ. Nu cred că există cineva care să nu dorească să dea o mână de ajutor când vede situații de acest fel. Iar ceea ce fac nu este foarte mult”, a spus Bogdan Biciușcă.

Bogdan Tănasă explică și de ce a da un leu pentru a face o casă nu este doar o vorbă, ci un calcul realist. ”Casa Share este o parte din sufletul fiecăruia care îi pasă. Aici e ideea: la 80.000 de oameni, câți sunt pe pagina de Facebook, un leu pe lună dacă ar da fiecare, ar fi 80.000 de lei. Cu 80.000 de lei faci o casă, în fiecare lună. Cu un leu. Dar, la noi este multă vorbă, multe like-uri și puțini în teren”.

Pe lângă construcția caselor, sponsorii de la Casa Share se implică și în alt mod. Copiii care provin din aceste familii (și nu numai) sunt stimultați să învețe: cine are medie mai mare decât în anul anterior, beneficiază de o excursie în vacanța de vară. De asemenea, părinții sunt sfătuiți să se ocupe de familie, de educația celor mici și să nu consume alcool.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.