Ziua națională fără tutun

de | 17/11/2016 | Local, Sănătate

Ziua naţională fără tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Cei care consumă tutun, fumătorii, au două zile pe an când să se gândească la efectele nocive ale tutunului asupra stării de sănătate. Este singura disciplină care are două zile afectate și anume ziua internațională, pe 31 mai, iar aceasta este o zi națională fără tutun din România; recomandările noastre ar fi ca în această zi să nu fumeze, deci absolut toți fumătorii să renunțe la fumat măcar o zi. S-a considerat că este extrem de important ca amintirea aceastei zile deoarece fumatul este o boală, dependența de nicotină este recunoscută pe plan internațional și recomandăm tuturor fumătorilor să renunțe la acest viciu”, a precizat dr. Gabriela Popovici, medic primar penumolog.

În curând, fumătorii vor avea și alte modalități de a medita la efectele fumatului. La nivel european s-a decis ca pachetele de țigări să fie acoperite aproape în totalitate de imagini. În România, legea va intra în vigoare pe 10 decembrie 2016. Astfel, pe pachetul de țigări va cuprinde avertisment general – ”Fumatul ucide”, pe 50% din suprafaţa laterală -, dar şi un mesaj de informare – “Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer”, pe 50% din suprafaţa laterală. Producătorii produselor din tutun vor avea și obligaţia afişării, pe ambele fețe ale pachetelor de ţigări, în partea superioară, pe 65% din suprafață, a unor avertismente de sănătate, formate din text, poză și număr de telefon la care se pot obține informații despre metodele de renunțare la fumat.

În același act normativ se prevede ca pachetele cu țigări aromate existente în prezent pe piaţă vor mai putea fi comercializate pentru câteva luni, mai precis până pe 20 mai 2017. Cât despre ţigările mentolate, acestea vor dispărea de pe piaţă cel târziu la data de 20 mai 2019.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.