Ninsori și vânt, localități fără energie și circulație în condiții de iarnă

de | 06/01/2017 | Județean, Util

Vremea nu a creat probleme deosebite în județul Neamț. Până sâmbătă dimineață, Neamțul se află sub cod galben de ninsori și viscol dar, până acum, cea mai mare problemă a fost la câteva localități din zona Roman, care au rămas pentru mai multe ore fără curent electric.

”La ora actuală nu mai sunt probleme. În timpul nopții, începând de la ora 10.00, aseară, aproximativ 2.100 de consumtoari rămăseseră fără furnizarea energiei electrice. S-a intervenit în timpul nopții de către reprezentanții E.ON, astfel încât la ora 00.30 – 1.00, mai erau 880 de consumatori fără alimentare, problemă care a fost remediată complet astăzi în jurul orei 9.00. S-a intervenit pe parcursul nopții cu privire la păstrarea stării de viabilitate a drumurilor, și naționale, și județene, nu au fost probleme deosebite. Și la ora aceasta nu sunt”,  a declarat Niculina Dobrilă, prefectul județului Neamț.

În total, de lipsa de energie au fost afectate nouă localități, cu 2.156 consumatori nealimentați cu energie electrică în comuna Bozieni – localitățile Bozieni, Băneasa, Iucșa și Cuci; comuna Poienari – localitățile Bunghi și Poienari și comuna Pâncești cu localitățile Patricheni, Pâncești și Tălpălăi.Motivul a fost viscolul, care a distrus izolatorul unui cablu aflat în câmp, în afara localității. La nivelul Consiliului Județean (CJ) Neamț nu au fost raportate probleme, dar utilajele sunt pregătite să intervină în orice moment.

”Deocamdată nu au apărut probleme pe drumurile județene. Am reușit să trecem noaptea trecută cu bine dar, preventiv, avem un număr de 19 utilaje în teren la ora asta care fac patrule pentru evitarea blocajelor în trafic. Sunt nouă autolame, trei tractoare, patru autoutilitare și trei unimoguri. Ele acționează cu precădere pe drumurile din zona de câmp, unde există riscul identificării vântului, ducând zăpada din câmp în șosea și formându-se acele suluri de zăpadă care, de cele mai multe ori conduc la blocaje în trafic. Se acționează pe 36 de drumuri dintr-untotal de 44, dar până la ora asta nu ne-am confruntat cu localități izolate”, a afirmat Nicoleta Husaru, purtător de cuvânt al CJ Neamț.

La acest moment, pe toate drumurile circulația este asigurată și se desfășoară în condiții de iarnă. Pentru prevenirea decesului prin hipotermie, în centrele de cazare destinate persoanelor fără adăpost au fost cazate un număr de 37 de persoane. Toate persoanele care necesită dializă au ajuns la centrele specializate. La ordinul inspectorului general, un echipaj format din trei subofițeri cu o autospecială cu capacitate mărită de trecere (șenilată) s-a deplasat, în sprijin, la ISU Brăila.

La Roman, firma care se ocupă de deszăpezire a început să acționeze pe teren de la ora 1.00, înnoapte de joi spre vineri.

”De la ora 1.00 la ora 5.00 am dat cu antiderapant, am folosit 40 de tone de sare și inhibator. După ora 5.00 am ieșit cu două utilaje suplimentare, situația din teren impunînd acest lucru. După ora 8.00 am început să împingem zăpada de pe șosea, până la ora 13.00 vom termina de făcut acest lucru în tot orașul. De la ora 5.00 au ieșit pe teren și echipele de măturători care au acționat pentru deszăpezirea trotuarelor și a trecerilor pentru pietoni”, a spus Ionel Ciocan, directorul SC Rossal SRL Roman.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.