Unii romașcani sărbătoresc din nou Crăciunul

de | 07/01/2017 | Local, Religie

Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc sâmbătă, 7 ianuarie, Nașterea Mântuitorului, adică prima zi de Crăciun. Conform tradiției, după slujba religioasă, lipovenii vor petrece în stil tradițional cu mese îmbelșugate și voie bună.

Până la sărbătoarea creștinească, toți creștinii se adună acasă, își fac un program, astăzi, pe 6 ianuarie, de la ora 13.00, începem cu acatistul Maicii Domnului și cu Mezonoptica. Până la ora zece noaptea se fac cântări în biserică. Mâine dimineață ne adunăm la sfânta liturghie, unde von săvârși Sfânta Euharistie sau Sfânta Împărtășanie, când toți creștinii se vor afla în sfânta biserică rugându-ne pentru Nașterea lui Isus Hristos. După ce se va termina slujba, preotul va citi o binecuvântare către toți creștinii pentru a merge fiecare în pace și liniște la casele lor, unde se vor pune la masă, mâncând mâncărurile tradiționale. Mâncarea noastră tradițională este supa cu legume și cu paste făinoase.Este prima noastră mâncare tradițională”, a spus preotul Florin Grigore, parohul bisericii ”Sf. Voievozi” pe rit vechi.

Conform celui mai recent recensământ al populației, în județul Neamț sunt 571 de creștini pe rit vechi, dintre care 190 locuiesc în municipiul Roman.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.