Aproape 3.000 de familii izolate din cauza nămeților

de | 09/01/2017 | Județean, Rural

spaJudețul Neamț se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu în intervalul 9 – 10 ianuaie, în care se prognozează temperaturi cuprinse în general, între -29 și -15 grademinimele, iar maximele între -15 și -10 grade.
Conform informațiilor transmise de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență la ora 15.00, pe teritoriul județului Neamț fenomenele meteorologice produse au afectat trei unități administrativ teritoriale: comuna Icușești – sat Bălușești, comuna Mărgineni – sat Itrinești, comuna Văleni – sat David. În satele Bălușești și Icușești sunt  izolate 2.800 de locuințe: 2.415 în Bălusesti, respectiv 375 în Icușești.
Căderile masive de zăpadă au dus la  blocarea a două drumuri județene- DJ 157 H Bălusesti-Itrinesti-Mărgineni (drum inzăpezit) și  DJ 157 A Văleni – David( blocat pe o porțiune de 200m) și un drum comunal- DC 83 Bălușești – Icușești.

Forțele de intervenție au acționat pentru slavarea de vieți omenești. Astfel, pentru salvarea unui copil din localitatea izolată Bălușești, aflat în stare febrilă, s-a dispus intervenția unui echipaj SAJ sprijinit de un echipaj AFZM din cadrul Detașamentului de pompieri Roman  și de un camion de intervenție de la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț.  “Pentru deblocarea drumurilor înzăpezite s-a anunțat administratorul drumului pentru a dispune alocarea unei autofreze în zonă, că singur mijloc care poate interveni. Totodată,  Serviciului de Ambulantă i s-a soliciatat să fie pregătit pentru organizarea eventualelor misiuni” a declarat Niculina Dobrilă, prefectul județului.

Având în vedere prognoza de ger, prefectul județului a dispus Secretariatului tehnic al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să transmită o circulară către toate unitățile administrative teritoriale din județ pentru aplicarea Procedurii pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost și a celor din spații neincălzite.

De asemenea s-a mai solicitat primăriilor:

  • identificarea persoanelor care locuiesc în spații neincălzite și preluarea acestora în vederea adăpostirii în spații special amenajate și raportarea acestor situații, operativ, către ISU Neamț;
  • menținerea în stare operativă a spațiilor de cazare pentru persoanele fără adăpost;
  • punerea în sigurantă a sistemelor de incălzire din școli, spitale, cămine de bătrani;
  • prevenirea eșecului utilitătilor publice – monitorizarea rețelelor de apă, energie electrică, gaz, agent termic și informarea operativă a problemelor apărute pentru dirijarea forțelor de intervenție ale furnizorilor de utilităti;
  • atenționarea operatorilor economici sursă de risc privind obligativitatea asigurării securitătii în funcționarea instalațiilor, pentru evitarea producerii accidentelor tehnologice;
  • sprijinirea, în ceea ce privește asigurarea accesului, a echipelor de intervenție ale furnizorilor de utilităti pentru remedierea deranjamentelor apărute;
  • informarea operativă a ISU Neamț cu privire la efectele fenomenelor meteorologice periculoase.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.