Efectele cutremurelor: patru școli din oraș au probleme

de | 17/01/2017 | Administrație, Educație, Local

Cutremurele din a doua parte a anului trecut au lăsat urme în municipiul Roman. Chiar dacă, inițial, după ce s-au produs două seisme de magnitudine mai mare de 5 grade pe scara Richter, s-a raportat că nu au fost pagube materiale, efectul s-a văzut la distanță de câteva zile și este unul ce nu poate fi neglijat.

Sunt patru unități școlare la care, după ultimele două cutremure, au apărut niște fisuri suplimentare față de ce era anterior. Este vorba despre grădinița din fața și grădinița din spatele Casei Căsătoriilor, Seminarul Ortodox și corpul B al Școlii ”Vasile Alecsandri”. Nu încercați să le reparați! Imediat ce se votează bugetul, una dintre prioritățile noastre va fi să facem expertiza stabilității acestor clădiri și, orice reparație pe care o faceți maschează situația, de fapt”, a declarat Felician Ioniță, directorul tehnic al Primăriei Roman. Afirmația a fost făcută luni, 16 ianuarie, în cadrul unei întâlniri a reprezentanților administrației locale cu directorii de școli din oraș.

Dacă expertiza va arăta că unul sau mai multe  dintre imobilele enumerate are probleme grave și nu prezintă siguranță pentru copii, administrația locală va trebui să găsească urgent soluții pentru mutarea elevilor (ori a preșcolarilor) și pentru efectuarea intervențiilor de reabilitare.

Cel mai recent seism care s-a simțit și  la Roman s-a produs pe 28 decembrie 2016 și a avut o magnitutdinede 5,3 grade pe scara Richter. Un cutremur cu o magnitutdine similară s-a produs în luna septembrie 2016.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.