Vinovatul de la Spitalul Roman a fost găsit: presa locală

de | 25/01/2017 | Local, Sănătate

Administrația locală a organizat o întâlnire cu medicii și asistenții din Roman pentru a afla care le sunt dorințele pentru 2017 din punct de vedere a desfășurării activității profesionale. Iar unele cadre medicale au explicat punctual ce intenții au pentru viitor. Spre exemplu, pentru laboratorul Spitalului este nevoie de un analizor automat de imunologie (investiție cerută de 3-4 ani) și un microscop, iar la pneumologie este nevoie de mai mult spațiu, fiindcă cele zece paturi ale secței sunt insuficiente pentru numărul de bolnavi.

Șeful secției de chirurgie a fost primul care a spus că unele probleme trebuie discutate într-un cerc mai restrâns, dar a explicat cum vede dezvoltarea secției în următoarea perioadă.

Noi avem un plan de management al secției cu dezvoltarea unor servicii de chirurgie. Pe viitor, servicii care vor îmbunătăți atât calitatea, cât și diversitatea serviciilor pe care noi le oferim populației în domeniul chirurgical. Și aș vrea să spun că am avea nevoie de sprijin pentru a dezvolta un domeniu al chirurgiei pe care l-am început, dar avem nevoie de investiții și care se cheamă chirurgia minim invazivă endoscopică. Adică noi am început să facem lucruri care sunt de nivel spital universitar”, a afirmat dr. Dan Arvătescu.

El a solicitat dezvoltarea chirurgiei endoscopice, dezvoltarea chirurgiei laparoscopice și a cerut susținere pentru inițierea unor proiecte prin care să crească calitatea actului medical. Tot el a spus că presa trebuie să înțeleagă că spitalul este al romașcanilor și că trebuie ajutat și că Centrul de Primiri Urgențe (CPU) este secția la care se prezintă, într-o singură lună, 3.600 de persoane. În același timp, dr. Arvătescu a recunoscut că și politica spitalului trebuie să fie mai deschisă față de cei din exterior, pentru ca cetățenii să înțeleagă cât de mult a evoluat spitalul în ultimii ani și care sunt exact condițiile de lucru ale cadrelor medicale. Dr. Nicoleta Popescu, seful secției ATI a readus în atenție criza de sânge din spital.

Puiu Sîrbu, președintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Neamț, a vorbit aproape exclusiv despre vina presei locale de a prezenta ”agresiv” anumite chestiuni ce țin de spital.

Dac-am face o mică analiză asupra culpelor medicale ajunse la organizația profesională pe anul 2016 au fost zero, deci populația orașului Roman și a comunelor învecinate orașului nu și-au exprimat nemulțumiri față de profesioniștii din spital. Mi-aș dori foarte mult să transmit un mesaj presei lolcale, mi-aș dori să nu mai reacționeze atât de agresiv, doar pe bază de imagini și mesaje care n-au suferit două sau chiar trei modificări de surse. Eu așa știu, că un profesionaist în presă verifică cu două sau trei surse respectivele afirmații, respectivele imagini, pentru că vorbim aici de cariera unor profesioniști și e foarte greu în viață să-ți construiești o carieră și foarte ușor să fie apoi distrusă acea carieră”, a precizat Puiu Sîrbu.

În aceeași notă a vorbit și dr. Maria Tălmăcel, coordonatul CPU Roman, făcând referire la colegii din CPU care lucrează sub o presiune suplimentarădin cauza presei, a temerii că oricând ar putea să apară o știre negativă.

Medicul Abdalla Abu-Alika a  continuat pe același subiect, amintind de un episod în care nu i s-a cerut punctul de vedere, chiar dacă era direct de vizat de o acuzație, apoi a cerut administrației locale o masă de ortopedie și s-a plâns de aparținătorii care nu respectă orele de vizită și reacționează agresiv atunci când li se cere să respecte programul. La neurologie ar fi nevoie de paturi în plus și noptiere cu măsuță, iar la secția de Psihiatrie s-a cerut intervenție pentru a se rezolva cazurile sociale.

Sunt foarte multe cazuri de demență și mă sună del a Consiliul județean să primesc bolnavii cronici, noi fiind secție de acuți. Am o problemă că sunt prea multe internări lunar cu aceste cazuri. Ideea este că oamenii sunt externați, după o perioadă, de la SPitalul de Psihiatrie, dar acasă, aparținătorii încuie porțile și dau drumul la câini, nu-I primesc pe bolnavi. Și aceștia sunt aduși pe secție și reprezintă cazuri sociale, în ciuda faptului că au un domiciliu”, a explicat dr. Daniel Țubucanu, șeful secției psihiatrie.

tot legat de modul în care reacționează aparținătorii, șeful secției de oncologie a explicat că aceștia sunt tot mai detașați și consideră că spitalul trebuie să substitue total implicarea rudelor în cazul pacienților grav bolnavi.

Numărul bolnavilor este tot mai mare și adresabilitatea este tot mai mare. Familiile nu-și mai țin bolnavii acasă, ca pe timpuri, să-i îngrijească, să îngrijească mama, să-l îngrijească pe tată și așa mai departe. Vine și ți-l trântește în pat și spune: îngrijește-l! Nu i s-a schimbat pampersul de patru ore. Dar dumneata ce-ai făcut, cât ai stat acolo și nu faci nimica pentru el? Este un singur cadru. Și, dacă spui ceva, sigur că imediat: presa, antena, și așa mai departe. Nu se poate lucra în aceste condiții, nu se poate lucra. Este păcat de personalul medical al spitalului. Și cred că asta este o treabă generală”, a spus sr. Dorina Luchian, șef secție oncologie.

Concluzia fost că acum pacientul sau aparținătorul nu mai amenință medicul cu un proces în sala de judecată, ci cu mediatizarea cazului și că aceasta denotă lipsa de interes pentru aflarea adevărului și doar dorința de a face rău.

Primarul Lucian Micu a vrut să echilibreze balanța și a precizat că nu presa locală a publicat cazuri fără punctul de vedere al Spitalului de Urgență Roman, ci presa națională a fost cea care a greșit, a reamintit că Spitalul caută un comunicator cu experiență pentru ca toate cazurile să fie mai eficient gestionate atunci când vine vorba de comunicarea publică și a anunțat că conducerea Spitalului va face plângere la CNA împotriva acelor posturi TV care au prezentat știri părtinitoare, fără a se respecta deontologia profesională și că fiecare persoană sau entitate media va trebui să aibă răspunderea afirmațiilor pe care le face.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.