Un deceniu cultural marca „Clepsidra”

de | 06/02/2017 | Cultură, Local

Societatea Culturală „Clepsidra” a împlinit zece ani de activitate. Cu această ocazie a fost organizat, la Biblioteca Municipală ”George Radu Melidon”, un cenaclu al cărui invitat special a fost  Mario Castro Navarrete, scriitor și traducător de origine chiliană, care a tradus o parte din opera lui Eminescu și a lui Nichita Stănescu în limba spaniolă.

Scriitorul a fost prezentat celor care au luat parte la eveniment de Cristina Panaite, directorul Bibliotecii Municipale. Scriitorul Mario Castro Navarrete a ajuns în România în urmă  cu patru decenii, cerând azil politic în țara noastră. Tânărul  de atunci își continuă studiile la Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași, la Facultatea de Filosofie, Iașul fiind și orașul în care se va stabili. Mai mult, timp de 15 ani lucrează ca bibliotecar la Biblioteca Central Universitară din Iași. Apoi obține postul de lector la catedra de spaniolă din cadrul Universității și creează Centrul Cultural Chilian. Timp de cinci ani lucrează ca atașat cultural al Republicii Chile la București. Este multipremiat pentru poeziile sale, dar și pentru traduceri.

Cei prezenți la evenimentul de la sfârșitul săptămânii trecute au avut încă un motiv de sărbătoare: profesoara Violeta Lăcătușu, important om de cultură al orașului, a mai adăugat un an în viața sa.

De-a lungul celor zece ani de existență, Societatea Culturală Clepsidra a desfăşurat o serie de activităţi în care au fost antrenate personalităţi ale oraşului, instituţii de cultură şi  de educaţie din Roman care şi-au propus, în ceea ce îi priveşte pe tineri, să faciliteze, printre altele,  dezvoltarea unui program de educaţie non-formală şi informală a acestora ca alternativă la educaţia formală realizată prin şcoală. De asemenea, şi-a propus să faciliteze schimburi culturale şi de dialog cultural cu alte instituţii cu profil asemănător din România şi din străinătate. Din membrii fondatori şi din cei simpatizanţi fac parte nume de rezonanţă a culturii romaşcane şi româneşti şi, în acelaşi timp, societatea doreşte să-şi aducă un aport deosebit în cunoaşterea şi aprofundarea dimensiunii spirituale a culturii.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.