Nicio modificare la taxa de gunoi

de | 13/02/2017 | Administrație, Județean

Taxa de 80 de lei pentru fiecare tonă de gunoi care ajunge la depozitul ecologic rămâne neschimbată, în ciuda faptului că au fost mai multe discuții privind anularea sau modificarea acesteia.

Săptămâna trecută, primarul Lucian Micu a venit optimist de la întâlnirea din cadrul Asociației Municipiilor din România, după ce unul din punctele discutate a fost referitor la această taxă. Conform lui Micu, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern ar fi trebuit să se afle un proiect referitor modificarea calculrăii acestei taxe și chiar a valorii. Însă, cum nimic nu s-a schimbat, pe 25 februarie operatorii vor plăti la Fondul de Mediu banii pentru gunoiul dus la depozitul ecologic.

Facem în continuare eforturi și diligențe pe lângă Guvernul României pentru a înțelege urgența unei astfel de decizii și sperăm ca la ședința de Guvern de săptămâna aceasta să apară, totuși, și acest proiect de ordonanță de urgență. Dacă nu va apărea nici de această dată cu siguranță va trebui să luăm o decizie pentru că vine iarăși ziua scadenței, când trebuie să facem și raportarea, și plata”, a spus Lucian Micu.

Alți primari au luat măsuri pentru a stimula colectrea selectivă, ca o alternativă la majorarea taxei.

Am fost nevoiți și, împreună cu domnul viceprimar, am fost de acord să mai trimitem notificări către cetățeni, motivat de faptul că începând cu acest an au intrat în vigoare noi prevederi legale privind plata unei taxe de 80 de lei/tonă, ceea ce duce automat la creșterea taxei de salubrizare. Automat, noi, la rândul nostru, încercăm să diminuăm aceste cheltuieli și bine-ar fi să trecem, la modul cel mai serios la colectarea selectivă a deșeurilor. După cum bine se știe, colectarea deșeurilor se face la metru cub în volum, nu presat și automat, dacă în deșeurile menajere se regăsesc foarte multe sticle de plastic, recipiente mari, automat crește și prețul acestora. Dacă cetățenii vor colecta separat vor ajuta la păstrarea taxei de salubritate la nivelul actual, întrucât pentru ce se colectează separat și se poate reclia se primesc niște bani”, a afirmat Cristian Baciu, primarul comunei Horia.

La nivelul comunei Horia, taxa de salubritate este de 50 de lei/an pentru o familie.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.