Europarlamentar din Neamț: „CETA este bun pentru IMM-urile românești”

de | 15/02/2017 | Național, Politică

Tratatul comercial între Uniunea Europeană și Canada (CETA) a fost aprobat astăzi, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European. Responsabil pentru tratat din partea Grupului Social-Democrat din Parlamentul European a fost europarlamentarul nemțean Sorin Moisă.

După vot, Sorin Moisă a declarat:

Motivul fundamental pentru care am susținut cu tărie CETA este simplu: tratatul este bun pentru România. Este bun economic, în special pentru IMM-urile românești din domenii precum mașini și echipamente electrice, construcții navale, medicamente, mobilă, agricultură, îmbrăcăminte, textile, ceramică. În toate aceste domenii se elimină taxele vamale la exporturile europene în Canada, se simplifică birocrația vamală și se facilitează trimiterea de personal calificat în Canada pentru a presta servicii precum mentenanța în faza de post-vânzare. Singurul domeniu unde ar fi existat un pericol real pentru România de expunere la concurență din partea Canadei ar fi fost cel al cărnii de pasăre, care mă bucur să confirm că a fost complet exclus de la liberalizare în CETA”.

sorin moisa

Eurodeputatul român a adăugat că acordul este bun pentru România și pentru că va înlocui automat, în momentul intrării definitive în vigoare, acordul existent între Canada și România privind protejarea investițiilor, cu noi prevederi, care prin claritate și precizie exclud posibilitatea abuzurilor din partea investitorilor străini împotriva statului român.

În sfârșit dar de asemenea foarte important, este bun pentru că duce la consolidarea relațiilor economice, politice și de securitate între Europa și un partener Nord-Atlantic important al UE și României, într-un moment de mare incertitudine geopolitică. Mă bucur, totodată, că după votul de astăzi, care a beneficiat de sprijinul masiv al eurodeputaților români, nu se mai poate imagina niciun impediment pentru eliminarea completă a vizelor canadiene pentru români de la 1 decembrie 2017, conform calendarului asumat de guvernul canadian”, a concluzionat europarlamentarul român.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.