A crescut valoarea ajutorului de deces

de | 22/02/2017 | Național, Social

Reprezentanții Casei de Pensii Neamț au anunțat că, având în vedere prevederile legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, pentru anul acesta câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017 este de 3.131 lei. Noua valoare a câştigului salarial mediu brut se are în vedere începând cu data de 20 februarie.

O altă modificare vizează cuantumul ajutorului de deces, care acum este în sumă de 3.131 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului şi în sumă de 1.566 lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului. Noile cuantumuri se acordă pentru decesele survenite începând cu data de 20 februarie, pentru decesele survenite până la această dată cuantumul ajutorului de deces fiind de 2.681 lei pentru asigurați.

Conform legii, sunt considerați membri de familie :

  • soţul/soţia;
  • copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial ori cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
  • părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.