Medicii din CPU, la „mila” pacienților

de | 23/02/2017 | Local, Sănătate

Cadrele medicale care lucrează în cadrul Centrului de Primiri Urgențe (CPU) Roman sunt obligate să acorde atenție fiecărui pacient, fie că acesta are o urgență sau vine pentru un simplu coș în nas ori pentru că are cearcăne (așa cum s-a întâmplat miercuri, 22 februarie 2017). Nu de puține ori medicii au făcut apel public la cetățeni pentru ca aceștia să înțeleagă că la CPU prioritate au urgențele și că  problemele medicale minore pot fi rezolvate în altă parte, cu timp mai scurt de așteptare decât în CPU.

Dar, în afara faptului că apelează la înțelegerea oamenilor, medicii nu pot refuza pacienții care ajung la CPU pentru chestiuni banale. „Potrivit dispozițiilor legale în domeniul asistenței medicale de urgență este interzis refuzul acordării asistenței medicale de urgență unui pacient care solicită acest lucru fără evaluarea stării acestuia de cătr un medic din cadrul UPU sau CPU și stabilirea lipsei unei afecțiuni care necesită îngrijiri medicale în cadrul UPU/CPU și eventuala internare a pacientului, acordarea asistenței medicale publică de urgență realizându-se în mod gratuit. Totodată, potrivit prevederilor art. 42 din OMS nr. 1.706/2007, UPU  și CPU sunt deschise tuturor pecienților care solicită acordarea asistenței medicale de urgență în urma apariției unor acuze acute noi sau pe fondul unor afecțiuni cronice, acordarea asistenței medicale publice de urgență, la toate nivelurile ei, fiind o datorie a statului și un drept al cetățeanului, în conformitate cu dispozițiile art. 98 alin (1) dn Legea nr. 95/2006”, se arată într-un document al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Astfel, episoade precum cel al bătrânului care vine, în medie, o dată la săptămână să-și schimbe sonda urinară, nu pot fi evitate decât dacă pacienții sau aparținătorii înțeleg să se adreseze instituțiilor corecte și dacă cei care lucrează la CPU vor găsi resorturile pentru o mai bună comunicare cu cei care ajung acolo. ”În consecință, din analiza cadrului legal menționat, reiese faptul că structurile de primiri a urgențelor organizate la nivelul județelor (…) au obligația  să asigure fiecărui cetățean acordarea asistenței medicale publice de urgență spitalicească, fără discriminare, în conformitate cu prevederile art. 105 alin. (7) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății”, se mai precizează în documentul citat.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.