„Puterea la feminin”: Tinerele de la Academia de Poliție

de | 04/03/2017 | Actualitate, Local

În perioada 1-8 martie, înRoman.ro prezintă povești ale unor femei care lucrează în diferite domenii: fie acolo unde este nevoie de multă putere și coordonare, fie acolo unde gingășia și empatia rezolvă toate problemele. Campania ”Putere la feminin” nu prezintă exhaustiv laturile feminității, dar aduce aminte că o femeie poate fi în același timp soție, mamă, angajatul lunii și mult mai mult de atât.

Sunt tinere, înalte și subțiri ca niște modele de podium. Doar uniforma trădează că podiumul pe care defilează ele se numește Academia de Poliție. Raluca și Elena sunt studente la Academie și au venit în practică, timp de o lună, la Poliția municipilui Roman. Stau sub îndrumarea comisarului șef Adriana Bălău și se ocupă  de investigarea infracțiunilor economice. Examenul de admitere a fost greu, cu opt sau zece candidați pe loc; după ce au intrat, media le-a permis, la finalul anului întâi, să-și aleagă  specializarea; și tot rezultatele le-au dat voie acum, să aleagă unde să facă practica. Fiind amândouă sunt din zona Romanului au preferat să vină cât mai aproape de casă. Raluca Ghiță, din Dulcești, este în anul III și, după ce va susține examenul de licență, va veni să lucreze la Poliția Roman odată cu 1 august. Elena Burcaș este din Cotu Vameș și termină la vară anul II; visul ei de mică s-a îndeplinit după mai multe încercări. ”Îmi doream acest lucru încă de când eram mică, părinții mi-au spus că este bine și m-au susținut. Am dat admiterea trei ani la rând, am avut ambiție și în al treilea an am reușit. La început am fost dezamăgită că nu am reușit să intru, dar am vrut să-mi demonstrez mie că pot și într-un final am reușit. Nu mă vedeam făcând altceva.”

student politist Elena Burcas 2612

Elena Burcaș

Raluca nu a fost foarte hotărâtă să devină polițist, de aceea a dat admitere la mai multe facultăți. A ales, într-un final Academia și nu regretă deloc. ”Eu am intrat din prima. Nu știam ce vreau când eram mică, eram artistă, nu aveam nicio treabă cu lucrurile astea serioase. dar, prin clasa a XI-a, mă gîndeam să mă orientez spre ceva. Și am dat admitere la mai multe facultăți, am intrat la Iași, la Litere, la limba germană. Dar asta a fost să fie. Și acum, când sunt momente mai dificile, când e mai greu, dar mă gândesc înapoi și știu că am luat decizia cea mai bună pentru mine”, spune Raluca Ghiță. Amândouă vorbesc cu destulă lejeritate despre viața de la Academie, fiindcă s-au obișnuit cu programul și cu rigorile acestuia. ”Nu neapărat că e grea, dar trebuie să te adaptezi. Îți poate da o comandă ca în cinci minute să fii la careu și trebuie să o respecți. Ideea este că trebuie să te adaptezi. Totul depinde de persoană și de modul cum percepe lucrurile”, afirmă Elena. La fel cum s-au adaptat cu viața la Academie, s-au obișnuit și cu oamenii care reacționează diferit, de la ”felicitări, domnișoara polițist!” la ”de ce te-ai dus la corupții aceia?”.

student politist Raluca Ghita 2624

Raluca Ghiță

În cele două luni de practică pe an contează să învețe cât mai mult de la ofițerii care le au în grijă astfel încât să completeze teoria de la cursuri cu munca de teren. ”Ele sunt modeste, dar învață foarte bine și au informația teoretică consistentă în spate, lucru care le ajută când asistă la audieri și învață partea practică. Au participat la anchete complexe. La Academie învață teorie, e foarte bine. Dar în practică au posibilitatea de a vedea cum audiezi o persoană; cum audiezi o persoană care este tânără și percepe ceea ce spui. Raluca a văzut, anul trecut, cum este să audiezi o persoană foarte în vârstă. Diferența este…. sau cum vorbești cu niște părți vătămate care reacționează într-un anumit mod. Când te trezești cu o persoană de 80 de ani în față și îi spui că pe numele ei s-a făcut un împrumut de care ea nu știe și i se urcă tensiunea la 20 tu trebuie să reacționezi într-un anumit fel încât să obții și niște informații care sunt utile anchetei și să nu-i provoci omului ceva să vină să-l ia cu Salvarea de la tine din birou”, explică comisarul șef Adriana Bălău. Tot ea le vorbește studentelor despre avantajele și dezavantajele muncii de poliție. ”Stres există peste tot. Pericol există peste tot; chiar dacă ești judecător, chiar dacă ești șofer de tir. Părți bune și părți mai puțin bune are oricare meserie.”

comisarul sef Adriana Balau 2627

comisar șef Adriana Bălău

Elena și Raluca ar însemna, odată cu încadrarea lor la Poliția Roman, o gură de oxigen pentru polițiștii care lucrează în instituție. Niciuna din cele două spune că nu va alege un alt județ, fiindcă aici sunt acasă. ”Sunt persoane care nu au media necesară pentru a ajunge în județul de domiciliu și, probabil, ajung prin repartiție în Neamț. Și vor să plece spre casă sau într-un oraș mai mare. E drept că în orașele mari sunt posibilități mai multe de a evolua pe funcții, dar cazuri dificile sunt peste tot. Aici, spre exemplu, este în lucru un dosar care are nouă volume”, zice Raluca Ghiță.

politiste Adriana Balau Raluca Ghita Elena Burcas 2632

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.