De ce un funcționar ia banii și altul dă chitanța? Statul român funcționează după legi din anii ’70

de | 07/03/2017 | Administrație, Economic, Județean, Local

Un scenariu prin care am trecut cu toții a stârnit, nu o dată, comentarii răutăciose și a întreținut percepția negativă a cetățenilor despre funcționarii statului. Este vorba despre modul în care se încasează banii și se eliberează chitanțele la birouri precum Direcția de Taxe și Impozite Locale sau Direcția de Finanțe:  de fiecare dată când ne ducem să plătim ceva, dacă folosim numerar, o persoană ne ia banii și o altă persoană ne dă chitanța. Modul acesta de lucru este nepotrivit cu vremurile în care trăim și oamenii stau la rând destul de mult pentru a ajunge să plătească o taxă sau un impozit. De ce se întâmplă astfel? Pentru că așa prevede legea.

Din păcate, este o prevedere legală care prevede că persoana care taie chitanța nu poate să și încaseze bani. Deci, obligatoriu trebuie să fie o persoană care să taie chitanța și una care să încaseze banii. Sunt atribuții special definite de lege și nu putem interveni noi în acest lucru. E la fel ca și la Agenția Națională de Administrare Fiscală”, a precizat primaul Lucian Micu.

Am vrut să aflăm care lege stabilește acest mod de lucru. Conform reprezentanților administrației locale, este vorba despre Decretul pentru aprobarea Regulamentului operațiilor de casă ale unităților socialiste, act emis de Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România în 1976! Este un decret în vigoare, emis în urmă cu mai bine de patru decenii și care corespundea condițiilor de lucru de la acea vreme.

Data viitoare când vă duceți să plătiți taxele și impozitele și, eventual, vă uitați urât la funcționarii ”care plimbă o hârtie”, gândiți-vă că din toți deputații și senatorii care au trecut prin Parlamentul României din 1990 și până acum, niciunul nu a considerat important să modifice acest regulament și să-l adapteze la condițiile actuale, în care tehnica este o parte importantă a muncii de birou.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.