Școlile nu au voie să refuze înscrierile în clasa pregătitoare

de | 15/03/2017 | Educație, Județean

Repartizarea copiilor care intră în clasa pregătitoare se face după anumite reguli. Reguli care este bine să fie cunoscute și de părinți, nu doar de reprezentanții unităților de învățământ sau ai Inspectoratului Școlar. Informațiile nu lipsesc, dar părinții care vor să afle mai multe detalii pot apela un număr de telefon gratuit. Numărul telverde 0800.816.233 este disponibil până pe data de 13 aprilie, de luni până joi între orele 8.00 – 16.30, iar vineri între 8.00 – 14.00.

Când au sunat, părinții s-au interesat de perioada în care se desfășoară prima etapă de înscriere, documentele pe care trebuie să le aibă. Au fost foarte puține situații față de anii precedenți, se vede că suntem la al cincilea an de înscriere în clasa pregătitoare, lumea este destul de bine informată. Am avut și situații, puține,  în care părinții și-au manifestat dorința de a da copiii la o anumită clasă. Am încercat să le explic, sper că au înțeles, că toate cadrele sunt bine pregătite, așa vreau să cred. Uneori părinții se lasă prea ușor influențați; nu întotdeauna informațiile pe care le primesc sunt cele adevărate, eu știu că am colegi bine pregătiți”, a afirmat  prof. Florin Dimon, inspectorul pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Conform legislației, atributul numirii unui învățător la clasă aparține exclusiv conducerii școlii. Directorul unității de învățământ se consultă cu responsabilul comisiei metodice și hotărăște numirea la calsă a învățătorului; se urmărește, în primul rând, principiul continuității la clasă,adică acel învățător  care ia clasa pregătitoare să o ducă până la clasa a IV-a. Problema apare atunci când foarte mulți părinți se îndreaptă către aceeași școală, iar numărul locurilor este mai mic decât numărul copiilor înscriși.

Un copil nu se poate înscrie la mai multe școli, fiindcă aplicația informatică nu permite acest lucru. Dacă, însă, numărul cererilor este mai mare decât locurile disponibile, atunci se face o departajare. Primează școala de circumscripție. Reprezentanții școlii nu au voie să îi spună părintelui că nu sunt locuri. Școala are obligația să primească cererea. Rămâne de văzut dacă acel copil va fi înscris la școala la care doresc părinții sau nu. Nu aplicăm regula primul venit – primul servit, apropierea față de școală este importantă”, a precizat înspecotrul Florin Dimon.

După încheierea primei etape de înscriere, e posibil ca în unele școli ISJ Neamț să  accepte formarea de clase suplimentare. În etapa a II-a se vor mai face înscrieri doar în școlile în care mai sunt locuri.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.