Eduard Corduneanu, acuzat de incompatibilitate. Ce spune consilierul județean

de | 21/03/2017 | Administrație, Județean

Eduard Corduneanu, consilier județean PSD și președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară EcoNeamț, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI). Inspectorii ANI susțin că actualul consilier județean a fost incompatibil în perioada ”06 mai – 14 iulie 2016, ca urmare a neîncetării raportului de serviciu pe durata campaniei electorale pentru alegerile locale din data de 05 iunie 2016, respectiv dupã validarea mandatului de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Neamț.”

ANI susține că Eduard Corduneanu ar fi trebuit să încete raporturile de serviciu cu Agenția pentru Protecția Mediului Neamț încă din prima zi de campanie electorală.

Persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 34, alin. (2) și (3) din Legea nr. 188/1999, potrivit căruia „înalții funcționari publici și funcționarii publici de conducere pot fi numiți în funcții de demnitate publică numai după încetarea, în condițiile legii, a raporturilor de serviciu. Înalții funcționari publici și funcþionarii publici de conducere pot candida pentru funcții de demnitate publică numai după încetarea, în condițiile legii, a raporturilor de serviciu. Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Eduard Corduneanu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare”, se precizează într-un comunicat de presă al ANI.

În replică, Eduard Corduneanu spune că toate acțiunile sale din perioada menționată au fost în concordanță cu prevederile legale și că va acționa Agenția Națională de Integritate în instanță.

Eu m-am suspendat din funcția de director executiv pe toată perioada campaniei electorale. Am depus la ANI și cererea mea de suspendare, dar și pontajul, care arată fără îndoială acest lucru. Apoi, după ziua alegerilor, am venit la serviciu. Eu nu am fost consilier județean începând cu data de 5 iunie 2016, ci începând cu data de 4 iulie 2016, atunci am depus noi jurământul, membrii noului legislativ județean. Am devenit consilier odată cu depunerea jurământului, așa scrie în lege. Și, de la acel moment aveam 15 zile să mă hotărăsc dacă rămândirector executiv la APM Neamț sau consilier județean. După zece zile mi-am dat demisia din funcția pe care o dețineam la APM. Am depus toate documentele justificative la ANI: cererea de suspendare pe toată perioada campaniei electorale, hotărârea de Consiliu Județean prin care am fost validat ca și consilier, demisia mea. mai mult decât ce spune legea, eu ce pot spune? Iar legea nu spune că funcția de consilier județean reprezintă funcție de demnitate publică. Doar cei din conducere președintele, vicepreședinții au funcții de demnitate publică, nu toți consilierii. Mă voi duce în instanță și mă voi judeca cu ei”, a afirmat Eduard Corduneanu.

Conform legii, persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.