Ședință de Guvern la Piatra-Neamț: autostrada Unirii, fără termene certe

de | 23/03/2017 | Actualitate, Administrație, Național

O ședință comună a Guvernului României și al Republicii Moldova a avut loc astăzi la Piatra-Neamț, la sediul Consiliului Județean Neamț. Primul ministru Sorin Grindeanu i-a transmis omologului său de peste Prut că România sprijină parcursul european al Republicii Moldova. Jurnaliștii nu au avut acces la ședința de Guvern de la Piatra-Neamț decât la începutul întâlnirii, pentru a lua câteva cadre și a face fotografii.

La finalul ședinței, cei doi premieri, al României și al Republicii Moldova, respectiv Sorin Grindeanu și Pavel Filip au susținut o conferință de presă comună. În această conferință s-a vorbit despre buna colaborare dintre cele două state, despre ajutorul pe care îl va primi în continuare Republica Moldova din partea României dacă țara vecină își va păstra parcursul european, dar și despre problemele momentului, cum ar fi atacul de la Londra, căruia i-au căzut victime și doi români.

O altă chestiune discutată a fost autostrada care ar trebui să lege Moldova de Transilvania, iar premierul Sorin Grindeanu a spus că vrea să treacă la fapte cât mai repede. ”Legat de subiectul legării Moldovei, până la urmă, de Transilvania şi anume de această autostradă, domnul ministru Cuc a prezentat în întâlnirea noastră comună planul pe care îl are şi anume, ajutat şi de schimbarea aceasta legislativă pe parcurul acestui an – există un studiu de fezabilitete din 2011, care trebuie actualizat şi pe parcursul perioadei imediat următoare acest lucru se va întâmpla, astfel încât să fim în situaţia în care odată cu cadrul legal, dar este o treabă şi de parlament, de aceea mă feresc să spun termene exacte. Dar pot să vă spun ceva, şi anume faptul că guvernul trecut trecuse această…începerea acestei investiţii pentru 2020. Vă rog să verificaţi. În niciun caz nu discutăm de termene de acest tip, v-am spus dorinţa noastră. Vorbim de bani europeni, dorim să atragem cât mai mulţi bani europeni. Vrem, şi acest domeniu al infrastructurii este unul din domeniile prioritare ale guvernului pe care îl conduc, îmi doresc să trecem dincolo de vorbe direct la fapte. Acest tronson, şi ăsta a fost rostul discuţiei nostre de astăzi, se va lega şi este prevăzută această legătură şi cu Republica Moldova, până la Chişinău”, a afirmat primul-ministru Sorin Grindeanu.

Premierul Pavel Filip a dat asigurări ca Republica Moldova rămâne angajată pe calea strategică a reformelor prevăzute de Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

„Moldova priveşte în continuare spre Vest, ca proiect de ţară. Indiferent de poziţionările prezidenţiale de la Chişinău, în relaţia noastră cu România nu se va schimba nimic, la fel cum nu se va schimba nimic din opţiunea noastră europeană”, a subliniat premierul Pavel Filip.

Șeful Executivului Republicii Moldova a declarat că discuțiile bilaterale au vizat, de asemenea, creşterea cooperării în domeniul energetic, cultural, vamal și a precizat că va fi urgentată implementarea proiectelor energetice stabilite pentru Republica Moldova. În acest sens, Pavel Filip a reiterat faptul că securitatea energetică este foarte importantă și și-a exprimat încrederea că aceasta va fi asigurată cu sprijinul României, atât prin interconexiunea la sistemul european la gazele naturale, cât şi la energie electrică.

De asemenea, premierul Republicii Moldova a adăugat că a convenit cu premierul Sorin Grindeanu ca ședințele de guvern comune să continue și și-a exprimat disponibilitatea ca următoarea ședință comună să fie găzduită de Chișinău.

După reuniunea bilaterală, cei doi premieri și delegațiile oficiale au vizitat împreună Mânăstirea Agapia.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.