De luna pădurii, plantări pe malul Siretului

de | 26/03/2017 | Rural, Social

În fiecare an, perioada cuprinsă între 15 martie și 15 aprilie este marcată de către silvicultori și nu numai, ca ”luna plantării arborilor”, eveniment cu tradiție și un prilej de educație a opiniei publice, în special a generației tinere, cu privire la rolul și importanța pădurii pentru viață și societate, în sensul conservării, protejării și asigurării perenității și continuității acesteia. Reprezentanții ocoalelor silvice din zona Romanului au organizat, cu acest prilej, o acțiune de plantare pe malul râului Sirect. Activitatea, la care au participat polițiști, elevi, dar și reprezentanți administrației publice locale și centrale, s-a desfășurat vineri, 24 martie.

Ne dorim ca, prin această acțiune, să creștem gradul de responsabilizare referitor la dezvoltarea durabilă a tuturor tipurilor de pădure, atât în beneficiul generației actuale, cât și în beneficiul generației viitoare”, a afirmat consilierul județean Lucian Pelepco. Acesta nu a plantat singur, ci a fost ajutat de colegii săi Dumitru Acatrinei și Mihaela Isciuc.

Apreciez acțiunea Ocolului Silvic Roman; s-au spus prea multe despre ce nu se face și vrem să contribuim la ceva ce se face pentru pădure. Mă bucur că sunt foarte mulți tineri, mă bucur că trezește interes acțiunea și aștept să vedem cum vor crește copacii, pestre trei, cinci sau zece ani”, a spus deputatul Iulian Bulai, unul dintre cei care au răspuns pozitiv invitației de a planta.

Printre cei care au dat o mână de ajutor la plantare au fost și 19 elevi de la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec”, 22 de elevi de la clasa a VIII-a A, de la Școala ”Vasile Alecsandri” Roman și zece elevi de la Școala ”Otilia Cazimir” Cotu Vameș și autoritățile locale din comuna Horia.

Mulțumesc tuturor celor care au participat, în speciale elevilor. Sper ca e să ducă acest obicei mai departe, în timp. Suntem în cadrul lunii plantării arborilor, activitatea de tradiție. Anul acesta, pe 24 martie, Regia Națională a Pădurilor a demarat un program care se intitulează Plantează pentru România. Ocolul Silvic Roman administrează o suprafață de 7.421 de hectare, dintre care 5.558 de hectare fond forestier de stat, 1.744 de hectare fond forestier privat”, a afirmat inginerul Ciprian Alungulesei, șeful Ocolului Silvic Roman și organizator al acțiunii de pe malul Siretului.

Zona în care s-a plantat vineri, 24 martie, a fost una de pe care copacii s-au tăiat anul trecut, fiind vorba de  o suprafață de 2,3 hectare. În urma acțiunii de vineri au fost plantați 3.800 de puieți:  2.300 de puieți de plop alb și 1.500 de puieți de plop negru. Plopul ajunge la maturitate la vârsta de 30 de ani.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.