La mulți ani, Jandarmeria Română!

de | 03/04/2017 | Actualitate, Județean

Astăzi, 3 aprilie, începând cu ora 10.00, cadrele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ au sărbătorit Ziua Jandarmeriei Române, activitate la care au participat Niculina Dobrilă, prefectul județului, Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, primarul Municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, Inspectorul Şef al IPJ Neamţ, comisar şef de Poliţie Paul Tablan, inspectorul şef al ISU „Petrodava” Neamţ, colonel Ioan Niţică, şi alţi şefi sau reprezentanți ai instituţiilor colaboratoare, dar și Înaltpreasfinţitului Teofan, arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

În această zi festivă, cadrele unităţii care s-au distins prin modul de executare a misiunilor, cei care au obţinut rezultate deosebite în îndeplinirea atribuţiilor, pregătire profesională şi comportare demnă, au fost avansaţi înaintea împlinirii stagiului minim în grad, după cum urmează:

  • în gradul de locotenent-colonel – maiorul Guriuc Ovidiu şi maiorul Resmeriţă Cătălin;
  • în gradul de căpitan – locotenentul Gămănuţ Mihai-Marius;
  • în gradul de plutonier adjutant şef – plutonierul adjutant Radu Ioan;
  • în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Butnaru Dumitru.

De asemenea, pentru rezultatele obţinute şi pentru activitatea desfăşurată, alţi 132 de jandarmi nemţeni au fost recompensaţi cu felicitări, mulţumiri şi citare prin ordin.

În deschiderea festivităţii, maiorul Radu-Vasile Olariu – inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ a prezentat, ca un arc peste timp, istoria armei bleu-jandarm şi a ţinut să transmită un mesaj de încredere şi camaraderie pentru toţii colegii de arme: ,,Astăzi, Jandarmeria se află în faţa unor noi provocări interne, ce ne solicită atât potenţialul individual, cât şi capacitatea structurală de apune în aplicare un plan modern de management, care să asigure adaptarea la cerinţele sociale tot mai diversificate şi, pe alocuri, restrictive. Plecând de la experienţa acumulată, dar şi de la ideea că oamenii sunt bunul cel mai de preţ al Armei noastre, considerăm că putem contribui la fundamentarea premiselor unui proces de reconstrucţie organizaţională eficientă, în raport cu nevoile actuale şi de perspectivă ale societăţii româneşti. Cu ocazia aniversării Zilei Jandarmeriei Române, vă adresez dumneavoastră şi celor dragi sincere urări de bine şi spor în activitatea de zi cu zi! La mulţi ani!”, le-a transmis colegilor săi maiorul Radu-Vasile Olariu – inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ.

Actul de înființare al Jandarmeriei Române a fost semnat la 3 aprilie 1850, când Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obștesc: ”Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, potrivit site-ului oficial al Jandarmeriei Române. Conform acestui document, Regimentul de jandarmi din Moldova se împărțea în două subdiviziuni, fiecare având în zona de responsabilitate câte șase ținuturi (județe). La fiecare ținut, era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iașului și la Poliția Capitalei (Iași). Rezulta, astfel, un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 jandarmi călări și pedeștri. Astăzi, Jandarmeria Română este structură militară subordonată Ministerul Afacerilor Interne, are atribuţii în menţinerea şi restabilirea ordinii şi liniştii publice, transportul şi paza valorilor, bunurilor şi materialelor periculoase şi pentru paza şi apărarea obiectivelor de importanţă deosebită.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.