Foto: Vremea nu a stricat pomenirea morților

de | 21/04/2017 | Local, Religie

Condițiile meteorologice vitrege nu i-au ținut pe romașcani departe de tradiții. În ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, sute de romașcani au mers cu pască, ouă roșii și cozonac la mormintele celor dragi pentru o scurtă slujbă de pomenire a morților. Înfruntând vântul puternic, zăpada de pe și dintre morminte, dar și apa de pe trotuar și de pe stradă, oamenii au continuat tradiția ieșirii la morminte.

Am venit cam cu inima îndoită, nu știam dacă vor fi preoți azi în cimitir. Dar s-a făcut și slujbă în biserică, avenit și preoții, mă bucur că am putut să îmi fac datoria față de cei dragi care sunt înmormântați aici”, a spus o femeie.

Este vorba despre respectul pe care îl purtăm celor ce au plecat dintre noi, de aceea am venit și voi veni, indiferent de vreme, atât cât îmi va permite Cel de Sus. Am 82 de ani și aici sunt înmormântați părinții și soția mea. Nu puteam lipsi”, a zis un bărbat.

Această sărbătoare amintește de minunea pe care a trăit-o cel ce avea să devină Leon, împărtul Bizanțului. Se spune că acesta se plimba într-o pădure, aproape de Constantinopol și s-a întâlnit cu un orb, care i-a cerut niște apă. Leon a căutat apă în zadar, dar la un moment dat a auzit vocea Maicii Domnului, care i-a spus să ia apă tulbure din apropiere, să potolească setea bărbatului orb, apoi să-l spele pe față. Leon a făcut întocmai, iar orbul și-a recăpătat vederea. În locul din care a luat apă la porunca Maicii Domnului, împăratul Leon a ridicat o biserică.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.