Peste 500 de nemțeni și-au „cumpărat” vechimea cu 3.000.000 lei. Cum poți plăti vechimea pentru pensie

de | 26/04/2017 | Economic, Județean, Social

În luna octombrie a intrat în vigoare Legea nr.186/2016, care permite încheierea unui contract de asigurare socială de către orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, respectiv nu a realizat stagii de cotizare sau stagii asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită încheierea contractului de asigurare socială.

Inițial, legea prevedea că acest lucru se poate realiza doar până îpe 27 aprilie 2017, dar Guvernul a prelungit acest termane până la 31 decembrie 2017. În cele șase luni de când legea este în vigoare, 552 persoane au solicitat Casei Județene de Pensii Neamț încheierea de contracte de asigurare în temeiul Legii 186/2016, fiind achitată de către acestea o sumă de 3.066.860 lei.

Contractul de asigurare socială prevăzut de Legea nr.186/2016 se încheie numai pentru perioade:

  • anterioare datei la care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege, privind vârsta standard de pensionare (vârstă prevăzută în anexa 5 la Legea nr.263/2010),
  • ce se încadrează în intervalul cuprins între data încheierii contractului de asigurare și ultimii cinci ani anteriori acestei date.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt, după caz:

  • actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie;
  • procura specială autentificată în condițiile legii, în cazul încheierii contractului prin mandatar;
  • declaraţia pe propria răspundere, care se completează la sediul casei teritoriale de pensii.

Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Cota de contribuție de asigurări sociale care se utilizează la calculul contribuției datorate este cea prevăzută în acte normative în vigoare la acea dată, pentru condiții normale de muncă.

Astfel, cei interesaţi trebuie să plătească o cotă de contribuție de asigurări sociale de 31,5%, pentru perioada 27 octombrie 2011 – 30 septembrie 2014, respectiv 26,3 %, pentru perioada 01 octombrie 2014 – prezent. Suma cu titlu de contribuţia de asigurări sociale, datorată în baza contractului de asigurare socială încheiat, poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, fără a depăşi data de 31 decembrie 2017. Suma datorată se actualizează cu indicele de inflaţie ori de câte ori se face plata contribuţiei. Plata contribuției se poate face în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii sau prin orice alte mijloace prevăzute de lege, în contul deschis la Trezoreria Statului pe seama Casei Județene de Pensii Neamț.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.