Cât valorează fostul Club Petrotub, măr al discordiei între CJ Neamț și Primărie

de | 08/05/2017 | Administrație, Economic, Local

Fostul Club Petrotub reprezintă o miză pentru actuala conducere a Consiliului Județean Neamț. În decembrie 2016, consilierii județeni au avut de dezbătut un proiect de hotărâre prin care clădirea – ce se află în proprietatea Consiliului Județean Neamț, dar în administrarea Primăriei Roman – să treacă în administrarea județului.  Motivele ar fi fost acelea că acolo se vrea a se realiza un cămin pentru bătrâni și că ”doar o mică parte din totalul imobilului este utilizat conform destinației stabilite prin documente. Marea majoritate a imobilului este utilizată în alte scopuri, fără acordul Consilului Județean Neamț, cu toate că acest lucru este menționat în mod explicit în documentele de dare în administrare, de către terțe persoane, în baza unor documente încheiate de către Consiliul Local al municipiului Roman”. În plus, Consiliul Județean vrea recuperarea sumelor din chirii, pe care Primăria Roman le-a încasat de-a lungul timpului. Pe 22 decembrie 2016, proiectul a picat la vot, consilierii județeni PNL opunându-se acestui lucru.

În luna aprilie, președintele Consiliului Județean Neamț repune pe ordinea de zi acest proiect, cu diferența că, de data aceasta, destinația clădirii nu ar fi un centru pentru bătrâni, ci un centru pentru minorii care au probleme cu legea. În cadrul ședinței din 28 aprilie, consilierii județeni PNL s-au opus din nou, iar președintele Ionel Arsene i-a amenințat că îi dă în judecată și că întreprinde măsuri legale și împotriva Primăriei Roman.

În ce condiții s-a dat fostul Club Petrotub în administrarea Primăriei Roman?

Am cerut Consiliului Județean toate hotărârile referitoare la această dare în administrare, inclusiv eventuale anexe și modificări. Hotărârile de Consiliu Local, respectiv de Consiliu Județean, au valoare de legi locale și trebuie respectate.

Prima HCJ este din martie 2007 și prevede ”darea în administrare, cu titlu gratuit, Consiliului Local al municipiului Roman, pe o perioadă de opt ani, a imobilelor Club Petrotub situat în str. Ștefan cel Mare, nr. 246 și Centru Reconversie situat în str.  Ștefan cel Mare, bl. 15 (fost 8M), municipiul Roman (…) Închirierea bunurilor prevăzute la aliniatul 1 de către titularul dreptului de administrare se va face, în condițiile legii, doar cu aprobarea prealabilă a Consiliului Județean Neamț.”

În octombrie 2008 este adoptată o nouă HCJ, prin care ”se aprobă prelungirea termenului de dare în administrare către Consiliul Local am unicipiului Roman a imobilului situat în municipiul Roman, str. Ștefan cel Mare, nr. 246, imobil aflat în proprietatea județului Neamț, pe perioada în care în acesta va funcționa Serviciul Public comunitar de evidența persoanelor Roman.”

”E o rea-intenție și o rea-voință a președintelui CJ. Trebuie să se înțeleagă clar că acea clădinre a fost dată Primăriei Roman pe perioada de existență a Direcției locale de evidență a persoanelor. Ce invocă dumnealor legat de o serie de agenți economici, de ONG și așa mai departe… cele mai multe isntituții aveau deja birou în fostul Club Petrotub atunci când Primăria a preluat în administrare clădirea. A face un centru pentru delicvenți nu cred că este oportun. Noi am propus de mai mult timp ca un asemenea centru să se facă, dar în fostul Liceu nr.1, acolo unde sunt spații adecvate pentru așa ceva”, a precizat primarul Lucian Micu.

Consiliul Județean cere și suma ce reprezintă contravaloarea chiriilor încasate de Primăria Roman din spații închiriate în acest imobil, în perioada 2007 – prezent. Dacă acest diferent nu se va stinge pe cale amiabilă, cel mai probabil se va ajunge la instanța de judecată. De precizat că administrația locală a oferit imobile alternative și pentru căminul de bătrâni (după ce în casa de pe Veronica Micle a căzut tavanul peste câțiva oameni) și pentru centrul de minori. În prima situație, Primăria Roman a fost dispusă să pună la dispoziție fosta secție de boli infecțioase,  din apropierea Clubului Atletic Roman; în cea de-a doua situație, de aproximtiv doi ani s-a dorit a se pune la dipoziția autorităților fostul Liceu nr. 1.

Ce reprezintă fostul Club Petrotub din punct de vedere imobiliar:

  • un teren de 8.096 de metri pătrați,
  • patru corpuri de clădire  cu o suprafață construită totală de 1.960,
  • 10 metri pătrați și
  • mai multe garaje.
În 2007, anul în care s-au inventariat bunurile date în administrare Consiliului Local Roman, valoarea fostului Club Petrotub, a terenului și a anexelor se ridica la 893.915,79 lei, adică mai puțin de 200.000 de euro. Specialiștii în imobiliare susțin că valoarea de piață este mult mai mare, datorită terenului și a clădirii – care a fost renovată de Primăria Roman, după ce a fost luată în administrare. O casă aflată în aceeași zonă, cu teren de 6.000 de metri pătrați, a fost scoasă pe piață la prețul de 300.000 de euro.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.