Orașul uitat: Cum a ajuns Hanul Solacolu, monument istoric de secolul XIX, o ruină. Cum poate fi salvat?

18

Hanul Solacolu, construit în 1859, la comanda fraților Solacoglu din Istanbul, considerat de specialiști una dintre cele mai valoroase clădiri de acest gen din Capitală, se află în prag de colaps. Tencuiala şi ornamentele de pe faţadă au început să cadă, acoperişul şi zidurile interioare s-au prăbuşit, o bucată din trotuarul din faţa hanului s-a surpat. Pe lângă faptul că se pierde o clădire valoroasă, zidurile rămase riscă să cadă oricând peste trecători și să se producă o tragedie.

Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, anunţa anul trecut că Ministerul Culturii a făcut un parteneriat cu proprietarii Hanului Solacolu pentru a putea accesa fondurile europene necesare restaurării. Noua conducere a Ministerului spune însă că respectivul parteneriat nu era fezabil.

„Hanul Solacolu este proprietate privată. Este monument de categoria B, deci de importanţă locală. Bani de la stat către privaţi nu se pot da deoarece înseamnă ajutor de stat. Anul trecut s-a încercat un parteneriat cu ONG-ul care administrează hanul pentru obţinerea de fonduri europene, deoarece ei nu pot depune fără noi un proiect pentru a obţine finanţare. Ca lucrurile sa meargă, ONG-ul trebuia să depună un studiu de fezabilitate. Nu l-au făcut deoarece nu au avut bani să-l facă. Acum căutăm alte surse de finanţare, posibil pe fonduri norvegiene. Căutăm soluţii. Noi nu putem să-i obligăm să renoveze clădirea. Proprietarii nu pot fi amendaţi fiindcă nu intervin asupra monumentului, doar l-au lăsat aşa”, ne-a declarat Cristian Pelivan, şeful biroului de comunicare al Ministerului Culturii.

Primăria Capitalei caută și ea soluţii


„În ceea ce priveşte situaţia imobilului din Calea Moșilor nr. 134-134A, sector 2, Primăria Municipiului Bucureşti va înstiinţa Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, Institutul Naţional al Patrimoniului şi Inspectoratul de Stat în Construcţii cu privire la situaţia clădirii, aceasta fiind singura cale pentru a identifica o soluţie viabilă pentru salvarea imobilului. În acest moment, conform competenţelor, instituţia noastră nu are la îndemână alte pârghii legale, în afara aplicării de noi sancţiuni contravenţionale, în conformitate cu prevederile art. 36, lit.b, din Legea nr. 422/2001 – republicată, privind protejarea monumentelor istorice, nu poate dispune alte măsuri”, se arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

via justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.
Comentarii
Se încarcă...
Click aici!

Abonează-te

la newsletter!

Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.

Te poți dezabona oricând.

Angajăm electrician!