Orașul uitat: Palatul Elenei Cuza de la Solești, retrocedat după 14 ani, poate fi restaurat cu banii UE

3

În ultimii 70 de ani, regimul comunist, birocrația postdecembristă și litigiile nesfârșite au transformat conacul Elenei Cuza din Solești într-o ruină. Ziduri prăbușite, acoperișul spart, planșee fisurate, pardoseli distruse, bunuri dispărute, așa arată astăzi monumentul istoric. Deși au câștigat clădirea în instanță în 2015, dupa 14 ani de procese, moștenitorii lui Theodor Rosetti, ultimul proprietar, nu au preluat-o nici până azi de la Primăria Solești din cauza procedurilor greoaie. Aceștia încă nu au anunțat ce vor face cu imobilul, însă Primăria ar fi dispusă să colaboreze cu proprietarii pentru a obține fonduri europene pentru restaurare.

Mona Bujor, primarul comunei Solești, spune ca transferul proprietății către moștenitorii stabiliți în justiție este lungă și anevoioasă.

„Moștenitorii au fost stabiliți în anul 2015, e dreptul lor, și acum suntem într-un proces de predare a conacului. Este în vigoare o legislație foarte stufoasă și trebuie parcurși niște pași procedurali de punere în posesie. Mi-aș dori ca situația conacului să se rezolve cât mai repede posibil, să finalizam predarea. Să facem din acest conac un obiectiv care să ne reprezinte ca și comunitate, nu să fie o ruină. Ca și o casă care nu este locuită, în timp, clădirea se degradează”, a declarat Mona Bujor pentru publicația noastră.

În prezent, autoritățile locale sunt în legatură cu avocatul moștenitorilor, iar unele detalii ale preluării clădirii sunt confidențiale și vor fi făcute publice în momentul când moștenitorii își vor da acceptul, potrivit sursei citate.

Dacă situația juridică o va permite, autoritățile locale au mai multe planuri pentru salvarea conacului. „Prin demersurile pe care le facem, vrem să ajungem la un numitor comun cu moștenitorii și să facem un proiect european pentru reabilitarea conacului. Am mai multe variante, dar nu pot să le spun acum proprietarilor care sunt gândurile mele. În astfel de situații, poți fi și prinț și cerșetor. Aș fi prinț, dacă aș avea la bugetul local câteva milioane de lei să îl luăm noi și cerșetor, dacă cer proprietarilor să ne doneze conacul”, a explicat Mona Bujor.

Primăria Solești a reușit să implementeze un proiect european, prin care a fost reabilitat complexul mortuar „Elena Cuza”, de la Solești. Lucrările finanțate prin proiectul transfrontalier s-au ridicat la suma de 71.000 de euro. Primăria Solești a fost partenera raionului Hâncești (Republica Moldova), alături de muzeul din Odessa (Ucraina) pentru includerea într-un circuit turistic a complexului mortuar, alături de Conacul Manuc Bey (Moldova) și Muzeul Blesciunov (Ucraina).

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

via justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.
Comentarii
Se încarcă...
Click aici!

Abonează-te

la newsletter!

Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.

Te poți dezabona oricând.

Angajăm electrician!