Doar zece zile până la Blecher Fest – programul festivalului

de | 17/05/2017 | Cultură, Local

Prima ediție a festivalului cultural internațional Blecher Fest – spectacol viu în irealitatea imediată, conturat în jurul geniului avangardist al literaturii române, Max Blecher, va avea loc, la Roman, în perioada 27-28 mai. Teatru experimental, proiecție de film, expoziții de artă, conferință literară, mărturii vizuale despre M. Blecher, seară de lectură și spectacol de stradă vor fi prezentate publicului larg, atât în diferite locații clasice sau neconvenționale, cât și pe strada Ștefan cel Mare din Roman. Un festival complex al culturii, cu opt manifestări diferite, ce se vor desfășura în cele două zile de spectacol viu în irealitatea imediată.

Filmul “Inimi cicatrizate“, o adaptare liberă după romanul lui M. Blecher, în regia lui Radu Jude, lungmetraj distins cu „Premio speciale della giuria” în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, în 2016, va fi prezentat publicului Blecher Fest 2017 în prima zi de festival. Tot pe 27 mai va avea loc și premierea câștigătorilor concursurilor de creație literar- artistică “Max Blecher“, precum și conferința “Blecher și orașul Roman“, susținută de criticul literar Doris Mironescu, autorul volumului “Viața lui M. Blecher. Împotriva biografiei“, volum distins cu premiul “Titu Maiorescu“ al Academiei Române.

Finalul zilei întâi de festival va fi dedicat Serii blecheriene – seară de lectură, la care vor participa scriitorul Călin Torsan, poetul Emilian Pal, crititcul literar Doris Mironescu și traducătoarea Gabrielle Danoux, autoarea celei mai recente traduceri în limba franceză a romanului “Inimi cicatrizate“,“Coeurs cicatrisés“. Doamna Danoux vine special în România pentru Blecher Fest, după o absență de peste 10 ani. Întreaga seară va fi condimentată de sesiuni muzicale live, cu trupa Fine, It’s Pink.

Programul primei zile de festival – sâmbătă, 27 mai:

  • 10:30 – Conferința ”Blecher și orașul Roman”, la Biblioteca Municipală ”George Radu Melidon” – invitat de onoare: Dr. Doris Mironescu
  • 14:00 – Festivitate premiere concursuri de creaţie literar-artistică ”Max Blecher”, la galeria WALL OF ART (Pietonal Ștefan cel Mare)
  • 17.30 – Proiecție film „Inimi Cicatrizate”, la Casa de Cultură a Sindicatelor Roman – invitat de onoare: actrița Ilinca Hărnuț
  • 21:00 – Seara blecheriană, la Casa Romașcană – invitați de onoare: Călin Torsan, Gabrielle Danoux, Emilian Pal, Dr. Doris Mironescu; live music session: „Fine, It’s Pink”.

A doua zi de festival, 28 mai, va începe cu un moment comemorativ, la mormântul lui M. Blecher din Cimitirul Evreiesc, după care iubitorii de cultură vor putea participa la o sesiune de mărturii vizuale despre M. Blecher, în cadrul acțiunii Mărturii din “Vizuina lumintă“, ce se va desfășura la muzeul “Casa Hogaș“. Momentul cu cea mai mare efervesceță din cadrul zilei de 28 mai va fi marcat de un Spectacol viu în irealitatea imediată – spectacol de stradă complex, cu momente artistice inedite. Pe strada Ștefan cel Mare, din Roman, artiștii vor crea și vor oferi celor prezenți un spectacol viu, din care nu vor lipsi: un moment muzical al trupei de percuție a Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, extensia Piatra-Neamț, pantomima (trupa de teatru Gong), colțul de creație artistică, jongleriile, cu Patrick Negrean și Daniela Manea, de la Pyraessence și plimbările cu trăsura. De la ora 18.00, spectacolul de teatru experimental al trupei Chemické divadlo, din Praga, va aduce în atenția publicului piesa “Întâmplări în irealitatea imediată“, într-o adaptare liberă a regizorului ceh Vojtěch Bárta, după romanul cu același nume al lui M. Blecher. Locația de desfășurare aleasă este una neconvențională, pe terasa Casei Romașcane (fosta clădire Rottenberg, menționată de Blecher în opera lui), spectacolul promițând să fie o experiență unică pentru iubitorii de teatru, la finalul festivalului.

Programul celei de-a doua zi a festivalului – duminică, 28 mai:

  • 10:30 – Un gând pentru M. Blecher – eveniment comemorativ, la Cimitirul Evreiesc – invitat de onoare: Iancu Wexler -președinte Comunitatea Evreilor Roman,
  • 12:00 – Mărturii vizuale despre M. Blecher, la Muzeul „Casa Hogaș” – invitat de onoare: Cornelia Jora, custode muzeu,
  • 13.30 – Spectacol viu în irealitatea imediată – spectacol de stradă (meșteșugari, artiști plastici, pantomimă, trupă percuție), la Casa Romașcană,
  • 18.00 – Teatru experimental – trupa Chemické divadlo, Cehia, cu piesa “Întâmplări în irealitatea imediată“, la Casa Romașcană – invitat de onoare Vojtěch Bárta – regizor,
  • 20.00 – închiderea festivalului.

Accesul la toate evenimentele va fi gratuit, în limita locurilor disponibile. Blecher Fest 2017 este organizat de Asociația Anima Intelligentia și se adresează publicului larg din Roman, din țară și din străinătate: iubitorilor creațiilor lui Blecher, oamenilor de cultură, tinerilor artiști interesați de actul de creație.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.